"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Фірташ і Хорошковський поговорили з іноземцями про корупцію

Вівторок, 28 лютого 2012, 15:24

Вирішення проблеми своєчасного та автоматичного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) вимагатиме скасування всіх пільг зі сплати цього податку.

Про це заявив перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сума вимог по ПДВ сьогодні вище можливостей держави, так як цілі галузі мають пільги", - сказав він на першому засіданні Ради міжнародного ділового співробітництва у Федерації роботодавців України (ФРУ).

Хорошковський зазначив, що нестача ресурсу для відшкодування ПДВ створює умови для корупції.

Реклама:

Голова ФРУ Дмитро Фірташ повідомив в ході засідання, що федерація на минулому тижні провела зустріч з Державною податковою службою, за підсумками якої досягнута домовленість про відшкодування ПДВ в автоматичному режимі малому бізнесу на суму до 1 млн гривень, тоді як проблема з відшкодуванням цього податку великому бізнесу поки залишається.

У той же час посол Франції в Україні Алан Ремі зазначив, що проблема відшкодування ПДВ залишається гострою як для великих, так і для дрібних компаній з французькими інвестиціями.

За його словами, фіскальні і податкові проблеми, а також корупція залишаються головними перешкодами для іноземних інвесторів.

"Проблеми усуваються тільки від випадку до випадку", - сказав він, підкресливши, що системного вирішення в Україні поки не існує, про що свідчать низькі місця України в різних міжнародних рейтингах привабливості ведення бізнесу.

Глава представництва ЄС в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра додав, що керівництво України неодноразово робило заяви про боротьбу з корупцією, однак практичного результату немає, і інвестиції в країну скорочуються.

Хорошковський погодився, що з корупцією в Україні необхідно боротися тільки інституційно.

За його словами, необхідно, щоб право на перевірки бізнесмена мав тільки податковий інспектор, тоді як сьогодні такими правами володіють близько 90 організацій, з яких третина мають повноваження зупиняти бізнес.

Він зазначив, що вже провів зустріч з керівництвом Державної митної служби, за підсумками якої вирішено за три місяці звести до мінімуму проблеми на митниці, врегулювавши питання електронного митного оформлення товарів і визначення їх митної вартості.

Фірташ висловив думку, що ФРУ - це єдине місце, де бізнес може говорити відкрито з урядом, і запросив іноземні компанії вступати в Федерацію.

"Ми єдина організація, яка має функціональні можливості оперативно доносити до уряду інформацію про ті системні проблеми, з якими бізнес - і український, і іноземний - стикається щодня", - сказав він.

У першому засіданні ради брали участь представники посольств Бельгії, Великобританії, Німеччини, Італії, Польщі, Швейцарії та Швеції.

Планується, що круглі столи в чотиристоронньому форматі: український бізнес - уряд - дипломати - іноземний бізнес також будуть проведені з представниками країн Азії, Близького Сходу, Північної та Південної Америки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!