"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

ЄБРР не хоче кредитувати "збитковий" газовий ринок України

Вівторок, 28 лютого 2012, 14:24

Європейський банк реконструкції та розвитку не готовий надавати кредитні кошти на модернізацію газотранспортної системи України за відсутності реформ на її газовому ринку, зокрема підвищення тарифів для населення і підприємств комунальної теплоенергетики.

Про це заявив старший банкір ЄБРР Поль Шапіро, повідомляє агентство "Українські новини".

"ЄБРР буде продовжувати переговори про інвестиції, але нам потрібні докази реформ. Як можна кредитувати збиткову компанію?" - сказав банкір.

Шапіро підкреслив, що Україна не виконує взяте перед Європою зобов'язання в частині поділу НАК "Нафтогаз України" і приведення тарифів на газ до економічно обґрунтованого рівня.

Реклама:

Разом з цим він зазначив, що ідея проведення IPO "Нафтогазу" є дуже гарною, але жодних кроків для реалізації цієї ідеї ЄБРР поки не бачить.

Як повідомлялося, у грудні 2011 року Європейський Союз заявив про готовність підтримувати модернізацію газотранспортної системи України.

У вересні 2011 року комісар Єврокомісії з енергетичних питань Гюнтер Оттінгер спрогнозував, що після модернізації ГТС Україна залишиться найбільшим транзитером російського газу в Європу.

19 липня 2011 року Україна самостійно почала модернізацію ГТС, приступивши до реконструкції магістрального газопроводу "Уренгой - Помари - Ужгород".

Європейський банк реконструкції та розвитку і Європейський інвестиційний банк тоді заявляли, що готові співпрацювати з "Нафтогазом" у модернізації системи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!