Виробники сиру переходять на інші види продукції

Вівторок, 28 лютого 2012, 09:45

Українські виробники сиру почали зупиняти підприємства і скорочувати обсяги виробництва.

Не зумівши домогтися скасування заборони на ввезення своєї продукції до Росії, вони змушені перепрофілюватися на інші види продукції і шукати інші ринки збуту, пише "Комерсант-Україна".

Закривати виробництва українські компанії почали відразу після того, як на початку лютого Росспоживнагляд оголосив про заборону на ввезення продукції українських заводів: Пирятинського сирзаводу (група "Молочний альянс"), "Гадячсир" ("Альміра") і "Прометея" (група "Мілкіленд"), в продукції яких нібито була виявлена пальмова олія, про що не було повідомлено на етикетках.

27 лютого Росспоживнагляд поширив заборону на Баштанський ("Молочний альянс") і Лозівський ("Альміра") сирзаводи, Шосткинський міськмолкомбінат ("Бель Шостка Україна") і Хмельницьку маслосирбазу.

Реклама:

Видання нагадує, що раніше був закритий Пирятинський завод. У понеділок "Мілкіленд" заявив про закриття Менського і Охтирського сирзаводів. Скорочене виробництво на "Гадячсирі" і Шосткинському міськмолкомбінаті.

Зроблений для Росії сир нині доводиться збувати в Україні, що призводить до перенасичення ринку і зниження роздрібних цін, відзначає директор "Шостки" з комунікацій Наталія Фесюн.

"Переспрямувати продукцію до Європи ми не можемо - там вона дешевша за нашу. А попит на інших ринках СНД не зможе компенсувати втрати від заборони", - додає вона.

На експорт йде близько 40% всього виробленого в Україні сиру - в 2010 році, за даними дослідницької компанії "Астарта-Таніт", з 185 тис. тонн твердих сирів, випущених в Україні, більше 76 тис. тонн експортувалися за кордон. Як відзначають експерти, з них 85% припадає на Росію.

Великі компанії, щоб компенсувати збитки від закриття сирзаводів і використовувати вже закуплену сировину, поспішно переорієнтуються на інші види продукції - сухе молоко і масло.

"Ринок збуту закрився, а молоко вже закупили. Продукт швидкопсувний, тому його доводиться терміново відправляти на переробку на інші заводи", - розповідає співвласник компанії "Мілкіленд" Анатолій Юркевич.

Трохи простіше багатопрофільним підприємствам - наприклад, "Гадячсиру", на якому можна виробляти і сир, і масло.

Саме завдяки переходу на інші види продукції "Гадячсиру" не довелося закриватися.

В "Бель Шостка Україна" перестали виробляти всі сорти твердих сирів, крім двох найпопулярніших - "Шостка" і "Російський", і вирішили переорієнтуватися на випуск іншої продукції - плавлених сирів.

Обсяг споживання плавлених сирів удвічі менший, ніж твердих, зате їх виробництво більш рентабельне і менше залежить від цін на сире молоко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!