Думка експерта: Долар буде найбільш надійним у 2012 році

Понеділок, 27 лютого 2012, 12:54

Готівковий долар, нарівні з іншими валютами, доступними в Україні для придбання, є найбільш надійним для інвестування в 2012 році з точки зору прибутковості-ризику.

Таку думку висловив керівник інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Микола Івченко.

"Вкладення в готівкову американську валюту до кінця року можуть принести прибуток близько 1,6%, з урахуванням середнього спреда по готівкових операціях в розмірі 0,4%. Курс готівкового долара в Україні за цей період може підвищитися на 2% від поточного рівня - до 8,2 гривні", - сказав він.

"Цьому сприятиме необхідність погашення істотної заборгованості перед російським ВТБ і МВФ, погіршення умов виходу країни на ринок міжнародних єврооблігацій, уповільнення світової економіки і, як наслідок, можливе зростання дефіциту торгового балансу, зростання цін на російський газ. Відносно невисока історична мінливість курсу готівкового долара робить такий вид інвестування найцікавішим серед іноземних валют", - відзначив експерт.

Реклама:

Інвестиційно-привабливим Івченко також вважає і австралійський долар.

Прибутковість від такого вкладення, з урахуванням середнього спреда за готівковими операціями в розмірі 5,3%, до кінця року може скласти 2%.

"Економіка Австралії орієнтована на азіатський регіон і демонструє досить стабільні темпи зростання, що підтримує національну валюту. Курс австралійського долара на світовому ринку до кінця року може підвищитися ще на 7,23% до рівня 1,15. Підтримку валюті також буде надавати політика основних центральних банків на вливання ліквідності. Тим не менш, ризики такого вкладення дещо вищі, тому що коливання австралійського долара більш істотні порівняно з доларом в Україні", - відзначив він.

Прибуток від вкладень в готівкову євровалюту, на думку Івченка, з урахуванням спреду за готівковими операціями в 2%, може виявитися трохи вище - 5,2%.

Однак можливість істотної зміни вартості євро робить таке інвестування більш ризиковим.

"Очікується, що уже влітку 2012 року боргова криза в єврозоні почне слабшати, що надасть підтримку єдиній валюті. Економіка Німеччини - локомотива єврозони демонструє ознаки відновлення ділової активності. Крім того, Китай підтвердив своє бажання знову інвестувати в єврозону і до фонду європейської стабільності. Євро на світовому ринку зберігає потенціал зростання до кінця року на 7,2% до 1,4 долара", - сказав експерт.

Історична мінливість результатів щодо інвестування в британський фунт настільки суттєва, що це знижує його привабливість на тлі інших валют.

На думку Івченка, фунт на світовому ринку в 2012 році може вирости на 6,42% до 1,67 долара.

"Навряд чи подорожчання валюти буде більш значним, тому що економіка Великобританії найближчим часом буде демонструвати дуже стримане зростання через слабке кредитування, боргової кризи в єврозоні та погіршуються торгових умов. Таким чином, якщо з цієї прибутковості відняти середній спред за готівковими операціями в 2,55%, підсумкова річна прибутковість від такого виду вкладень може скласти близько 3,87%", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!