"Нафтогаз": заяви про виключення української ГТС із транзитної схеми - безпідставні

Понеділок, 27 лютого 2012, 10:43 -

Українська газотранспортна система завдяки своїм унікальним підземним сховищам і надалі буде найбільш ефективним та надійним шляхом транспортування російського газу до Європи.

Про це заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Вадим Чупрун, повідомляє прес-служба компанії.

Він вважає, що навіть у випадку спорудження нових обхідних маршрутів, без української ГТС неможливо забезпечити надійне постачання у випадку коливань споживання газу в Європі.

"Заяви про можливе виключення української газотранспортної системи із схеми постачання російського газу до Європи - безпідставні, оскільки маршрути в обхід України, як існуючі, так й ті, що проектуються, не зможуть у повній мірі забезпечити сезонне коливання і зростаючі потреби Європи у газі", - наголосив він.

Реклама:

На думку Чупруна, саме українські підземні сховища газу (ПСГ) дозволяють компенсувати різке зростання споживання газу, яке спостерігалося в Європі під час значного зниження температури.

"ПСГ дозволяє вчасно при нерівномірному споживанні газу, що викликано сезонністю та збільшенням потреби через кліматичні умови, компенсувати відсутній обсяг газу. Це і робить українську ГТС унікальною в усіх відношеннях, найбільш ефективним і надійним шляхом транспортування газу до Європи", - зазначив він.

Чупрун зауважив, що якби "Газпром" передбачив належні резерви газу в українських ПСГ, як це було раніше, то цієї зими російській стороні вдалося б уникнути критичної ситуації із постачанням необхідних обсягів газу європейським споживачам.

"Обсяг газосховищ - 32 млрд "кубів". Якби "Газпром" повернувся до практики закачування резервних обсягів газу в українські сховища, проблем можна було б повністю уникнути. Завдяки ПСГ можна щодоби подавати до 220 млн "кубів" газу, при реконструкції - до 400 мільйонів. Це б зняло всі проблеми навіть у суворі зими", - наголосив заступник голови правління "Нафтогазу".

Він зазначив, що Європі також необхідно визначитися щодо використання ресурсів українських ПСГ для зберігання власного газу.

"Чому б Європі не подивитися більш об'єктивно, а не збоку спостерігати за всіма цими процесами, які відбуваються. Є можливість зберігати і вчасно відбирати ресурс, коли їм знадобиться, маючи свій газ в наших сховищах", - зауважив Чупрун.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: