"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Лисичанський нафтопереробний завод припиняє роботу

Понеділок, 27 лютого 2012, 10:17

ТНК-ВР з 1 березня припиняє роботу Лисичанського НПЗ, оскільки завод став нерентабельним.

Про це пише газета "Комерсант-Україна" із посиланням на прес-службу компанії.

Причина полягає в збільшенні акцизів на нафтопродукти з початку року і адміністративному заморожуванні цін на них на російському ринку.

У компанії заявляють, що з 2010 року зазнають збитків.

Реклама:

"У I кварталі 2012 року нафтопереробка в Україні залишається збитковою. Очевидно, що найближчим часом ситуація не зміниться", - наголошується в повідомленні.

Постачання нафти на підприємство припиниться 1 березня, а повна зупинка роботи відбудеться протягом місяця.

При цьому поки в компанії не розглядають можливість продажу заводу.

Постачати нафтопродукти на український ринок нафтовикам невигідно - вони конкурують тут з дешевою білоруської продукцією (створення в 2010 році Митного союзу забезпечило Білорусію поставками російської нафти на пільгових умовах), відзначає видання.

У разі експорту нафтопродуктів за межі союзу (в тому числі в Україна) Білорусія платить Росії експортне мито на нафтопродукти, яке в 2011 році було удвічі нижчим від нафтового, а з 2012 року становить 66% від нафтового.

Це і зробило українські нафтопродукти, вироблені з російської нафти, неконкурентоспроможними на внутрішньому ринку.

Зараз в Україні з шести існуючих нафтопереробних заводів постійно працюють тільки два - "Укртатнафта" і Надвірнянський НПЗ (співвласниками обох є структури групи "Приват").

Першим ще в 2005 році зупинився Херсонський НПЗ (належить групі "Континіум"), з початку 2010 року не працює Одеський НПЗ ("Лукойл"), а з початку 2012 року - Дрогобицький НПЗ (група "Приват").

Джерела видання, близькі до "ТНК-ВР" в Росії, розповіли, що, крім проблем на українському ринку, на рішення про припинення роботи НПЗ вплинули зростання акцизів на нафтопродукти з початку року в РФ і адміністративна заморозка цін на них на російському ринку.

З 1 січня акцизи на нафтопродукти в Росії, переведені на гривню, виросли в середньому на 30 коп. на 1 л.

Нерентабельність толінгової схеми роботи Лисичанського НПЗ стала очевидною після того, як нафтовикам в адміністративному порядку заборонили до президентських виборів в Росії підвищувати роздрібні ціни на паливо - таку вказівку наприкінці січня дав віце-прем'єр РФ Ігор Сечин.

Щомісяця за толінговою схемою на Лисичанському НПЗ перероблялося 300 тис. тонн нафти, а отримані нафтопродукти в основному постачалися в південні регіони РФ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!