Парламент ніяк не визначиться із Трудовим кодексом

Понеділок, 27 лютого 2012, 09:41

Узгоджена соціальними партнерами версія проекту нового Трудового кодексу не отримала підтримки членів парламентського комітету з питань соціальної політики та праці.

Тому з необхідністю прийняття законопроекту у другому читанні депутати будуть визначатися в березні в сесійній залі, пише газета "Комерсант-Україна".

Останній компромісний варіант проекту нового Трудового кодексу враховує позиції Федерації профспілок (ФПУ), Федерації роботодавців (ФРУ) і Кабінету міністрів.

Законопроект був поданий до Верховної ради і схвалений у першому читанні ще в 2007-2008 роках.

Реклама:

Однак 22 лютого остання версія кодексу так і не була схвалена парламентським комітетом з питань соціальної політики та праці.

За словами голови комітету Василя Хари (Партія регіонів), 51 пропозиція до кодексу тепер має отримати правову оцінку юридичного управління парламенту.

Після цього норми будуть інтегровані в текст поправок до другого читання, підготовлених комітетом у грудні 2009 року.

Уже в сесійній залі у другій половині березня депутати зможуть вирішити подальшу долю документа.

Одне зі спірних положень законопроекту, проти якого заперечує ФРУ, - можливість участі співробітників в управлінні підприємством за регламентом, закріпленим статутом юридичної особи або колективним договором.

"Це право вступає в конфлікт з правом засновника, що вклав кошти в підприємство. Як і необхідність вмотивованої відмови від прийому на роботу і консультацій з профспілками", - говорить директор департаменту розвитку соціального страхування ФРУ Юрій Кузовий.

Хара ж запевняє, що ці норми спростять взаємини профспілок і роботодавців і виключать необхідність частих звернень до судів.

"Це не буде забороною або вето, підприємства все одно самі вирішуватимуть: звертатися до суду чи ні", - додає він.

Між тим профспілкам все ж вдалося відстояти право накладання штрафів за затримку виплати зарплати в розмірі подвійної ставки Національного банку.

Хоча спочатку розглядалася потрійна шкала: затримка на 30 днів - пеня в 10% нарахувань, до 90 днів - 50%, понад 90 днів -100%.

Як пояснює Кузовий, для ФРУ головне не розмір санкцій, а відстрочка у застосуванні норми: "Ми хотіли відстрочку до одного місяця, після закінчення якого суму можна вважати боргом".

ФРУ не вдалося переконати профспілки в недоцільності виплати зарплат під час проведення страйків.

При цьому терміни повідомлення роботодавця про початок страйку скорочені з 7 до 3 днів, а на постійно працюючому виробництві - з 15 до 7 днів.

Виключена необхідність інформувати роботодавця про терміни страйку.

Крім того, розширений перелік оплачуваних видів відпустки, наприклад, за усиновлення дітей дається 56-70 днів.

Запропоновані такі норми тривалості праці: до 12:00 на день і 48 годин на тиждень; понаднормові не повинні перевищувати 4:00 протягом 2 днів поспіль і 120 годин на рік; перерви в роботі повинні тривати від 30 хвилин до 2:00 за день.

Запропоновано, щоб кодекс набув чинності 1 січня 2013 року, що, на думку заступника голови ФПУ Григорія Осового, дозволить всім сторонам підготуватися до роботи в нових умовах, а при необхідності - внести до кодексу поправки.

Однак профспілки і роботодавці звернулися до парламентському комітету з проханням перенести розгляд документа, оскільки ще є шанс знайти компроміс за 2-3 спірними моментами з 12.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!