Країни БРІКС запропонують свого кандидата на пост голови Світового банку

Неділя, 26 лютого 2012, 11:04

Країни БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка) готові запропонувати свого кандидата на пост голови Світового банку і вважають, що негласне правило про призначення на цей пост громадянина США має бути скасовано.

Про це заявив в суботу міністр фінансів Бразилії Гідо Мантега, передають "Риа новости".

"Вибір кандидатів має грунтуватися на заслугах, а не на національності", - сказав Мантега в ході засідання міністрів фінансів і глав центральних банків "Групи двадцяти".

Країни-члени Світового банку  до 23 березня повинні представити кандидатури на пост президента цієї організації, а рішення буде прийматися в квітні.

Реклама:

За сформованою з часів закінчення Другої світової війни традиції главою Світового банку завжди був громадянин США, і виходець з європейської країни жодного разу не обіймав цю посаду.

Точно також главою Міжнародного валютного фонду завжди був європеєць.

"Зараз настав момент зламати ці традиції, коли ці дві посади ділять між собою представники США і Європи, і ми, всі інші країни, повинні спробувати в цей раз прийти до згоди", - сказав у свою чергу міністр фінансів ПАР Правін Гордан.

Нагадаємо, нинішній глава банку Роберт Зеллік (Robert Zoellick) днями заявив, що покине свій пост 30 червня, по завершенні п'ятирічного терміну перебування на посаді.

В якості можливих його наступників ЗМІ назвали колишнього главу групи економічних радників президента США Барака Обами Ларрі Саммерса і чинного держсекретаря США Гілларі Клінтон.

Втім, за інформацією американського держдепартаменту, остання не планує виставляти свою кандидатуру на пост глави СБ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: