Думка експерта: Ризики оспорювання угод з придбання активів зросли

П'ятниця, 24 лютого 2012, 18:04

Вищий господарський суд України оприлюднив постанову № 15 від 26 грудня 2011 року, що дозволяє розірвати угоди, укладені без дозволу Антимонопольного комітету України на концентрацію.

Про це розповів партнер міжнародної юридичної групи AstapovLawyers Олег Мальський.

"Суд роз'яснив, що будь-яка угода, при якій не було отримано необхідний дозвіл на концентрацію відповідно до статті 24 закону "Про захист економічної конкуренції", може бути оскаржена і визнана недійсною", - пояснив Мальський.

За словами експерта, до цього, вважалося, що недійсними могли бути визнані лише ті угоди, які створювали загрозу монополізації або суттєвого обмеження конкуренції на ринку, а на сторону угоди, що здійснила концентрацію з порушеннями законодавства, міг бути накладений штраф з боку АМКУ.

Реклама:

"Позовну заяву з вимогою розірвати угоду, укладену без дозволу АМКУ, може подавати сам комітет або учасники угоди. Враховуючи, що фінансові показники, при яких необхідний дозвіл АМКУ, досить низькі, можна припустити, що більшість M&A-транзакцій вимагають вирішення цього органу", - сказав Мальський.

Виходячи з роз'яснення суду, зазначив експерт, у сторін може виникнути спокуса "розгорнути" невигідну на їх погляд угоду.

"Наприклад, у випадках, коли зміна ринкової кон'юнктури призвела до зростання або зниження вартості придбаного активу. В такому випадку, якщо на момент угоди дозвіл АМКУ не було отримано, незадоволена сторона може використовувати цю формальну причину для реституції (повернення сторін у положення до угоди)", - пояснив Мальський.

"Таким чином, ми очікуємо, що винесена Вищим господарським судом постанова може привести до збільшення кількості судових спорів, коли одна зі сторін буде намагатися оскаржити висновок тієї чи іншої угоди, здійсненої в обхід вимог Антимонопольного комітету", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!