"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна шукає партнерів для розробки запасів сланцевого газу

П'ятниця, 24 лютого 2012, 16:11

Україна оголосила конкурси на розробку двох великих родовищ сланцевого газу, який Київ розглядає як альтернативу дорогому постачанню палива з Росії,

Про це йдеться у повідомленні Державної геологічної служби України, передає Reuters.

Згідно з умовами конкурсу, у претендентів на розробку Юзівського і Олеського родовищ, розташованих відповідно у Донецькій та Львівській областях, є 60 днів для подачі всіх необхідних документів.

"Результати (конкурсів) будуть оголошені в кінці квітня", - сказала прес-секретар геологічної служби Марина Пекарчук.

Реклама:

"Ми очікуємо, що всі найбільші світові компанії будуть брати участь в конкурсі", - додала вона.

Раніше українські чиновники говорили про те, що розробляти запаси сланцевого газу готові ExxonMobil, Shell, Eni, Chevron і інші компанії.

За оцінками геологів, запаси газу на Юзівському родовищі можуть становити 2 трильйони кубометрів, на Олеському - до 1,5 трильйона.

Управління енергетичної інформації Міненерго США (EIA) оцінює українські запаси сланцевого газу в 1,2 трильйона кубометрів, що ставить Україну на четверте місце в Європі за обсягами резервів цього типу після Польщі, Франції та Норвегії.

Україна, для якої виробництво сланцевого газу - наразі лише проект, споживає близько 60 мільярдів кубометрів газу на рік, імпортуючи 40 млрд з сусідньої Росії по стабільно зростаючій ціні.

Україна і Росія в 2009 році підписали угоду, за якою ціна на газ для Києва визначається щокварталу за формулою з урахуванням динаміки цін на мазут і газойль.

Однак нове керівництво України заявило про невигідність угоди для України, вказавши на надто високу базову ставку, і вирішило домогтися перегляду умов.

Майже дворічні переговори, що супроводжуються взаємними докорами, поки не принесли позитивних результатів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: