Експерти закликають підвищити ціни на дешеві сигарети

П'ятниця, 24 лютого 2012, 13:38

Україні потрібно продовжити розпочату раніше тенденцію до підвищення акцизів на тютюн. Причому основний акцент повинен бути зроблений на підвищенні акцизу на найбільш дешеві сигарети - сигарети без фільтру, які сьогодні залишаються найбільш доступними, особливо для молоді.

Як повідомляєє кореспондент ЛІГАБізнесІнформ, про це йшла мова в ході круглого столу, організованого міжфракційною депутатської групою «За майбутнє Україна без куріння» за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) у співпраці з Регіональним центром «Життя».

За даними третього звіту ВООЗ про глобальну епідемію тютюнопаління, підвищення в Україні акцизів на сигарети в 2008-2010 роках помітно знизило поширеність куріння. "Україна - хороший приклад оподаткування в останні роки, і вона близька до того, щоб стати кращим прикладом у світі", - зазначила Гайда Юреклі, економіст штаб-квартири ВООЗ з оподаткування тютюнових виробів.

За даними експертів, частка акцизного податку щодо вартості сигарет в Україні за підсумками 2010 року вище, ніж в інших пост-радянських країнах. Але сама ціна сигарет, у порівнянні з країнами Євросоюзу, - невисока.

Реклама:

Як зазначив експерт з питань акцизної політики, заслужений економіст України Олег Івченко, «сьогодні найбільша проблема з сигаретами без фільтру». «Незважаючи на серйозне подорожчання сигарет за попередні роки, сьогодні в Україні можна ще знайти пачки сигарет вартістю 3-3,5 гривні. Причина в тому, що податковий тиск на безфільтрові сигарети в 2,5 рази нижче. Виходить, для частини тютюнової продукції діє пільгове оподаткування. Це прямо суперечить рекомендаціям Всесвітньої організації охорони здоров'я »- упевнений Олег Івченко.

За словами глави Бюро ВООЗ в Україні Кіз де Йонкере, саме цінова доступність тютюнової продукції - це ключовий чинник зростання підліткового куріння.

«Діти і підлітки - це найбільш сприйнятлива до зростання цін вікова група. Тобто є прямий зв'язок між питанням доступності ціни і підлітковим курінням», - вважає Кіз де Йонкере.

У свою чергу, завідувач сектором контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень при Міністерстві охорони здоров'я України Костянтин Красовський вважає, що ще одна проблема доступності сигарет - в недостатньому зростанні фіксованої (специфічної) частини акцизу за останній рік. «За 2011 р. ціна пачки зросла лише на 20 копійок. А якщо врахувати, що індекс інфляції в 2011 році вище темпу подорожчання тютюнових виробів, то виходить, що сигарети в реальних цінах навіть подешевшали», - пояснює Костянтин Красовський.

За словами експертів, подальше підвищення акцизу та удосконалення акцизної системи могли б додатково збільшити доходи державного бюджету від тютюнового акцизу. За підрахунками фахівців, доходи держбюджету від тютюнового акцизу зросли з 3,5 млрд. грн. в 2008 р. до 15,3 млрд. грн. в 2011 р.

Як повідомлялося раніше, за минулі роки Україні вдалося покинути групу лідерів країн по поширенню тютюнопаління. Якщо в 2005 р. щодня курило 37,4% населення, то в 2010 р. - 25,5%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!