"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Парламент легалізував дискримінацію імпорту

П'ятниця, 24 лютого 2012, 10:37

У четвер Верховна рада прийняла в цілому законопроект "Про внесення змін до низки законів щодо захисту вітчизняних товаровиробників у відповідь на дискримінаційні та/або недружні дії іноземних держав, митних союзів або економічних утворень".

Документ був підготовлений Кабінетом міністрів, він прописує механізм введення дискримінацій на особливо чутливі статті імпорту з країн, що здійснюють недружню торговельну політику відносно української продукції, пише "Коммерсант-Украина".

Парламент отримав право приймати рішення про повну або часткову заборону торгівлі - ембарго, позбавлення режиму найбільшого сприяння та пільгового торгового режиму. Уряд зможе самостійно вводити режим ліцензування імпорту товарів.

Як пояснив глава підкомітету Верховної ради з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков прийнятий законопроект легалізує прийняття відповідних дискримінаційних заходів, тоді як раніше це суперечило законодавству і могло бути оскаржене в суді.

Реклама:

"Можливість введення відповідних санкцій передбачена в законі "Про зовнішньоекономічну діяльність", проте в ньому не було чітко прописано, який з органів влади уповноважений приймати такі рішення", - уточнила старший юрист юридичної фірми "Саєнко Харенко" Наталія Микольська.

Хоча антидискримінаційні заходи вводилися і раніше, після вступу нового закону в силу, за словами експерта, з'явиться можливість швидше реагувати на недружні дії інших країн відносно українських товарів, а крім того, "легітимність рішень цих органів не можна буде поставити під сумнів".

За словами джерела, близького до Міністерства економічного розвитку і торгівлі, спочатку ухвалення даного законопроекту лобіювала корпорація "Укравто" Таріела Васадзе з метою обмеження імпорту узбецьких автомобілів.

Прийняття документа співпало з відзначенням в Росії кампанією з обмеження доступу українських сирів на російський ринок.

Проте в парламентській більшості акцентують увагу на тому, що прийнятий законопроект не має антиросійської спрямованості.

"Його внесли в парламент ще в середині 2011 року, коли всіх цих суперечок не було", - уточнив пан Плотніков.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!