Ярославський вирішив зробити свій девелоперський бізнес публічним

П'ятниця, 24 лютого 2012, 09:37

Приналежна Олександру Ярославському DCH купує за 10,3 млн доларів 30,05% XXI Century Investments - холдингової компанії девелопера "XXI століття".

Про це повідомила 23 лютого компанія "XXI століття" на LSE, пише "Коммерсант-Украина".

Операція буде здійснена шляхом викупу 50% компанії Ovaro Holding Ltd, яка належить генеральному директору XXI Century Investments Олегу Салміну і володіє в свою чергу 60,1% XXI Century.

Решта акцій компанії котируються на LSE.

Реклама:

Операцію планується закрити до 20 березня.

Олександр Ярославський каже, що був зацікавлений у купівлі компанії, яка вже представлена ​​на біржі.

"Так простіше вести девелоперський бізнес, а "XXI століття" - краща українська компанія з тих, що котируються. До того ж я давно знаю Олега Салміна і його професійний підхід до ведення бізнесу ", - говорить Ярославський.

За його словами, збільшувати частку в компанії він не має наміру, при цьому збирається перевести на "XXI століття" всі свої активи в девелоперському секторі.

Зараз в портфелі DCH проекти житлової, готельної та офісної нерухомості: три проекти в Києві (сумарною загальною площею 600 тис кв. м), чотири в Харкові (231,84 тис кв. м) і два в Одесі (63 тис кв. м).

Компанії "XXI століття" був необхідний інвестор, зазначає Олег Салмін.

"В даний час отримати проектне фінансування від банків досить складно. У таких ситуаціях для реалізації великих проектів в основному залучаються приватні інвестиції", - пояснює він.

За словами Салміна, в компанії Олександр Ярославський буде займатися стратегічними питаннями, а він - оперативною діяльністю.

"Я хочу зробити в компанії реальні проекти, які будуть приносити живий cash flow, - каже Ярославський. - Тому ми з Олегом плануємо разом інвестувати ще близько 200-300 млн доларів".

Зараз в пріоритеті компанії 3-5 великих проектів, які будуть реалізовані за рахунок коштів партнерів і синдикованого фінансування, зазначив Салмін.

Першим з них стане багатофункціональний комплекс "Вирлиця" (загальна площа 824,15 тис кв. м.).

Усього в портфелі "XXI століття" знаходиться 26 проектів.

До 2009 року компанія "XXI століття" була одним з найбільших девелоперів за кількістю проектів у портфелі.

А в 2005 році "XXI століття" стала другою компанією в Україні, яка провела IPO.

Тоді засновником і основним власником компанії був Лев Парцхаладзе.

Залучені гроші направлялися в основному на скупку великої кількості земельних ділянок та розробку проектів.

У результаті навесні 2008 року її капіталізація досягла максимальної позначки в 1,034 млрд доларів.

Проте в кризу компанія постраждала більше інших девелоперів.

До листопада 2008 року її капіталізація впала до 23,235 млн доларів.

У кінці 2011 року Парцхаладзе повністю вийшов з компанії, а на початку 2012 року Салмін викупив частку у групи і став власником 100% компанії Ovaro.

В цих умовах знайти приватного інвестора було єдиним виходом для компанії, говорить член правління Промінвестбанку Владислав Кравець.

"Зараз реально розвивати проекти тільки за рахунок коштів акціонерів. Банківське кредитування на внутрішньому ринку сильно обмежене, а залученню західних кредитів заважає низький рейтинг", - говорить Кравець.

Директор інвестиційно-банківського департаменту ІК Dragon Capital Андрій Пивоварський впевнений, що від угоди виграють обидві сторони.

"У "ХХI століття" є кілька дуже привабливих проектів в Києві, на будівництво яких не вистачає тільки грошей, все інше вже є", - відзначає експерт.

Крім того, на думку Пивоварського, входження в капітал компанії такого інвестора позитивно вплине на переговори з банками про кредитування.

Вчора на заяву компанії інвестори не відреагували.

Торгів акціями компаній протягом дня не було, а останні угоди відбулися 17 лютого.

В той день ціна акцій впала на 2,4%, до 5,12 фунта (8,045 долара) за акцію.

Капіталізація становила 22,13 млн фунтів (34,74 млн доларів).

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: