Депутати схвалили закон-відповідь на недружні дії стосовно українських товарів

Четвер, 23 лютого 2012, 15:15

Верховна рада законодавчо врегулювала можливість реагування на дискримінаційні дії з боку іноземних держав стосовно українських товарів.

За закон про внесення змін до деяких законів щодо захисту вітчизняних товаровиробників у відповідь на дискримінаційні або недружні дії іноземних держав, митних союзів або економічних співтовариств, у четвер проголосували 270 депутатських карток із 418, зареєстрованих у залі, передає Радіо "Свобода".

Закон встановлює, що у випадку, якщо інші держави, митні союзи або економічні співдружності обмежують реалізацію законних прав та інтересів суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності України, у відповідь на такі дії можуть вживатися адекватні заходи.

Відповідно до закону, у разі, якщо такі дії завдають шкоди або становлять загрозу державі або суб'єктам зовнішньоекономічної діяльності, вони можуть передбачати відшкодування витрат.

Реклама:

Відповідно до закону, заходами у відповідь на дискримінаційні або недружні дії є застосування повної заборони (повного ембарго) на торгівлю, застосування часткової заборони (часткового ембарго) на торгівлю, позбавлення режиму найбільшого сприяння або пільгового спеціального режиму, введення спеціального мита, введення режиму ліцензування зовнішньоекономічних операцій, встановлення квот, а також інші заходи, передбачені законами та міжнародними договорами.

Як відомо, раніше Росспоживнагляд тимчасово зупинив ввезення до Росії сирів українських виробників ПП "Прометей" (Чернігівська область), АТ "Пирятинський сир завод" (Полтавська область) і ТОВ "Гадячсир" (Полтавська область).

За словами голови Росспоживнагляду Геннадія Оніщенка, ця продукція не відповідає російським вимогам технічного регламенту на молочну продукцію та молоко.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!