"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Сир з пальмовою олією з'явився в Україні лише чотири роки тому

Четвер, 23 лютого 2012, 11:20

Сирні продукти почали масово виробляти в Україні лише кілька років тому.

Частка ринку цього товару в 2011 році становила 20%, хоча в 2008 році виражалася лише кількома відсотками, передає "Дело".

Розвитку цього сегмента сприяли наростання кризових явищ в молочному тваринництві, зниження доходів населення через фінансову кризу та потребу ринку в дешевих товарах.

"У 2008 році в Україні продавалося близько 110 тисяч тонн твердого сиру. Сирного продукту тоді було дуже мало. У 2011 році на внутрішньому ринку продавалося близько 70 тисяч тонн твердого сиру і виросла частка сирних продуктів", - заявив директор консалтингового агентства "Інфагро" Володимир Вінтоняк.

Реклама:

Він додав, що виросла вона, бо український споживач не в змозі купувати сир, який виробляється з дорогої молочної сировини.

За його словами, в 2011 році на внутрішньому ринку було продано близько 30-33 тисяч тонн сирного продукту, а в 2011 році в Україні вироблено 191 тисяч тонн сиру і сирного продукту, що приблизно відповідає обсягам виробництва 2010 року.

"Абсолютна більшість виробників чітко вказують на упаковці, що це сирний продукт. Але є ще торгівля, яка не завжди маркує товари коректно", - зазначив експерт.

Експорт сиру в останні роки становить 70-80 тисяч тонн, а у Росію в 2011 році направлено 68 тисяч тонн сиру і всього 500 тонн сирного продукту.

"Звичайно, немає 100% гарантії, що не було помилки в якійсь імпортної партії, але якщо розглядати підприємства, поставки яких заборонені Росспоживнаглядом, то два з трьох не продають сирний продукт навіть на внутрішньому ринку і не мають необхідного для його виробництва устаткування", - говорить Вінтоняк.

Він впевнений, якби підприємства поставляли сирний продукт, він був би належно промаркований і не вироблявся б на флагманських підприємствах холдингів.

"Всі розуміють, що без російського ринку рухатися кудись далі не вийде. Були спроби виходу на ринки Близького Сходу, Азії, але вони не були результативними і перспективи поки не видно", - зазначив експерт.

68 тисяч тонн, що поставляються в Росію - це половина всього сиру, який виробляється в Україні, тому втратити цей ринок - дестабілізувати всю галузь, додає він.

Нагадаємо, Росспоживнагляд заборонив постачання до Росії продукції трьох українських сирзаводів, бо в зразках нібито виявлено рослинний жир. За техрегламенту, продукти з його вмістом повинні маркуватися як сирний продукт.

На частку цих трьох підприємств припадає понад 70% всього українського сирного експорту в Росію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: