НБУ продовжує відмовлятися від людей з команди Стельмаха

Четвер, 23 лютого 2012, 10:21

У вівторок Віктор Кравець був звільнений з поста директора генерального департаменту регулювання платіжних систем і розрахунків НБУ за власним бажанням.

Про це повідомило джерело в Нацбанку, пише "Коммерсант-Украина".

В серду Кравець підтвердив факт звільнення, відмовившись коментувати його причини.

"Я піду заступником Володимира Міщенка (директор Центру наукових досліджень НБУ)", - розповів він.

Реклама:

На його місце поки ніхто не призначений.

"Ми ще думаємо", - сказало джерело в правлінні НБУ.

Найбільш вірогідним кандидатом на цей пост експерти називають колишнього першого заступника голови Брокбізнесбанку Наталю Синявську.

Вона підтвердила, що з нею обговорювалася така можливість.

"Але поки рішення не прийнято, коментувати нема чого", - заявила вона.

Учасники ринку називають Віктора Кравця засновником та ідеологом національної система масових електроних платежів (НСМЕП), який професійно створював правила роботи платіжного простору України, конфліктуючи з міжнародними платіжними системами (МПС).

До роботи в НБУ Кравець керував ліквідованим банком "Україна".

На нього, як і на інших керівників цієї установи, було заведено кримінальну справу, яку було закрито зі зняттям всіх звинувачень лише в 2011 році.

Під час кризи глава НБУ Володимир Стельмах доручив Кравцю як тимчасовому адміністратору Родовід Банку повернути цій установі платоспроможність.

Звільнення пана Кравця з НБУ експерти пояснюють його професійною близькістю до Володимира Стельмаха, якому, втім, банкір міг суперечити.

"Після звільнення заступника голови Володимира Кротюка звільнення Кравця було питанням часу, - вважає один з учасників ринку. - Я думаю, що перевірку діяльності департаменту, через яку він нібито пішов, ініціював сам Віктор Кравець, щоб перевірка нічого не знайшла і до нього не було претензій".

Втім, назвати його роботу досить ефективною експерти теж не змогли.

Навіть з адміністративною підтримкою НСМЕП не стала організацією, яка б обслуговувала державні платежі.

Розпочата Віктором Кравцем дискусія про створення єдиного платіжного простору України та національного клірингового центру на базі НБУ натрапила на жорстку протидію МПС, і відповідні законопроекти не пройшли навіть перше читання.

А міжнародні компанії, що емітують електронні гроші, продовжують ігнорувати вимоги НБУ.

"Технічно складно було реалізувати ті ініціативи, які стояли перед департаментом", - визнав генеральний директор Українського процесингового центру Антон Романчук.

При цьому фінансисти називають Віктора Кравця людиною "старої формації, яка не може добре розуміти новації".

"Він розглядав НСМЕП не як бізнес, а як технологію, яка до того ж була дуже далека від досконалості, - вважає представник однієї з платіжних компаній. - Новий керівник має хороші шанси врахувати ці мінуси, модернізувати НСМЕП та провести важливі закони".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: