Росія роздмухує "газову війну"

Четвер, 23 лютого 2012, 09:15

У середу під час зустрічі з президентом Росії Дмитром Медведєвим глава "Газпрому" Олексій Міллер повідомив, що під час лютневих холодів Україна нібито несанкціоновано відбирала транзитний газ "Газпрому", призначений для Європи.

Після цього президент доручив Міллеру "розібратися з Україною в рамках корпоративних процедур і правових угод" і "прискорити будівництво газопроводу "Південиий потік" (в обхід України в ЄС), пише "Коммерсант-Україна".

Причому будівництво "Південного потоку" слід планувати виходячи з його максимальної потужності в 63 млрд кубометрів (ТЕО проекту ще затверджується), підкреслив президент, тим самим закликавши "Газпром" позбавити Україну транзиту російського газу і платежів по ньому (до 3 млрд доларів щороку).

В "Нафтогазі" вчора заявили, що з початку холодів компанія не відібрала жодного кубометра з обсягів, які транспортувалися "Газпромом" до країн Європи.

Реклама:

"Якби російська сторона звернулася до нас, ми могли б допомогти європейським споживачам, як ми допомогли Туреччині", - цитується заступник голови правління компанії Вадим Чупрун в заяві НАК.

В "Нафтогазі" підкреслюють, що, відповідно до умов чинного контракту на поставку природного газу між "Нафтогазом" і "Газпромом", добові обсяги споживання газу Україною не фіксуються, зате визначаються щоквартальні обсяги поставок енергоресурсу.

Раніше претензії "Газпрому" відкидала й інша транзитна країна - Болгарія (через неї газ йде в Туреччину).

Черговий газовий конфлікт України і Росії, викликаний холодами і недопоставками російського газу до Європи, почався після візиту в Україну голови держдуми Сергія Наришкіна.

Він ні разу не брав участь до цих пір в переговорах по газу і привіз в Україну якийсь документ, який сам називав новим варіантом газового контракту.

Російські чиновники, причетні до підготовки документа, неофіційно говорили, що "це ніякий не контракт, а лише запрошення України до подальшого діалогу".

Українська ж сторона в свою чергу пояснювала, що в документі "навіть обговорювати нічого", оскільки він "абсолютно порожній".

В цілому варіант контракту Наришкіна зводився до того, що Росія як і раніше наполягає на одноосібному контролі над українською газотранспортною системою, а в обмін на зобов'язання України не знижувати закупівлі в 2012 році до 27 млрд кубометрів (замість належних 33 млрд) "Газпром" пропонує стандартну для ринку Європи 10-відсоткову знижку на газ.

Згідно з контрактами, укладеними між "Газпромом" і "Нафтогазом", сторони вирішують свої спори в Стокгольмському арбітражі.

Проте конфлікт не дійде до реальних судових розглядів.

Якщо несанкціонований відбір Україною і мав місце, говорить Віталій Крюков з російського ІФД "Капітал", то збитків "Газпром" від цього не поніс, бо газ в країну поставляється безмитно, ціна його висока, а плече поставок коротке.

До того ж вартість 438 млн кубометрів за мірками "Газпрому" мізерна (180 млн доларів виходячи з ціни газу в 412 доларів за тисячу кубометрів).

На думку Крюкова, претензії російської монополії носять "політичний характер", вони не тільки чинять тиск на Україну, а й переконують Європу, що зіткнулася під час холодів з недопоставками газу, в необхідності підтримки проекту "Південний потік" (Єврокомісія відмовляє йому у пільгах).

Тиждень тому аналітики Rye, Man & Gor Securities критикували "Газпром" за намір вже в грудні почати будівництво дорогого (15,5 млрд євро) газопроводу "Південний потік".

Нинішній тиск "Газпрому" на Україну - дивний, продовжує Віталій Крюков, тому, що справжня причина зриву поставок газу з Росії в ЄС - це слаборозвинена система ПСГ як в Росії, так і в Європі.

Представники "Газпрому", які на зустрічі з прем'єром Володимиром Путіним вже визнавали, що контракти з Італією та Польщею зірвані з їх вини, вже заявили, що монополіст вкладе в розвиток ПСГ додаткові 250 млн євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!