"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Економіка єврозони перебуває на межі рецесії – експерти

Середа, 22 лютого 2012, 16:51

Економіка єврозони ризикує скотитися в рецесію, оскільки сектор послуг скоротився у лютому 2012 року нарівні із виробничим сектором, стримавши оптимізм, викликаний узгодженням нової програми допомоги Греції.

Індекси менеджерів із закупівель (PMI), розраховані Markit і опубліковані в середу, виявили несподівану слабкість в найбільших економіках регіону - Німеччині та Франції, повідомляє агентство Reuters.

Попередній зведений PMI єврозони, випереджаючи індикатор загального економічного зростання, впав в лютому до 49,7 пункту з 50,4 пункту у січні, опустившись нижче позначки в 50 пунктів, яка відокремлює скорочення від зростання. Аналітики очікували, що індекс складе 50,6 пункту.

Більш старі дані, опубліковані в середу, такі як офіційні показники промислових замовлень за грудень, показали, що в цій галузі відбулася стабілізація на низьких рівнях.

Реклама:

Виробничі замовлення в 17 країнах блоку зросли на 1,9% у грудні, перевищивши прогноз аналітиків, які чекали підвищення на 0,7%.

Деякі економісти кажуть, що показники PMI єврозони не передбачають зростання в поточному кварталі, що відроджує побоювання рецесії після безлічі більш оптимістичних даних, які з'явилися в останні тижні.

"Економіка як і раніше їде на першій швидкості. Це вказує на зупинку або, можливо, невелике скорочення економіки, а не на великий спад. Це погана ознака для першого кварталу", - сказав Пітер Діксон з Commerzbank.

Євро і європейські акції знизилися в середу, але не показали суттєвої реакції на цю новину.

Останні дані єврозони були зібрані, в основному, до того, як міністри фінансів єврозони погодили програму допомоги Греції розміром 130 млрд євро.

Але, хоча ця програма дає час, щоб стабілізувати валютний блок, у економістів зберігаються глибокі сумніви в здатності Греції вибратися з економічної ями і уникнути дефолту в довгостроковій перспективі.

За даними PMI, дві найбільші економіки єврозони, Німеччина і Франція, мають проблеми з ростом, навіть незважаючи на те, що розрив між ними і проблемної периферією розширюється.

PMI послуг єврозони впав до 49,4 пункту з січневих 50,4, опинившись нижче прогнозів, які складали 50,6 пункту.

Економіка єврозони скоротилася на 0,3% в четвертому кварталі 2011 року і друге поспіль скорочення буде відповідати технічному визначенню рецесії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!