Росія після "сирної" війни розкручує "газову"

Середа, 22 лютого 2012, 15:50

Президент Росії Дмитро Медведєв доручив "Газпрому" "розібратися" з несанкціонованим відбором Україною російського транзитного газу.

"Зі своїми колегами в рамках корпоративних процедур та цивільно-правових механізмів розберіться", - зажадав глава держави від глави "Газпрому" Олексія Міллера, повідомляє ІТАР-ТАСС.

Також Медведєв доручив Міллеру "до українських друзів довести позицію, пояснити, чому збільшується потужність газопроводу "Південний потік" і продовжити переговори щодо газового співробітництва".

Міллер повідомив, що в лютому 2012 року Україна несанкціоновано відбирала російський газ, призначений європейським споживачам.

Реклама:

"Європейські споживачі збільшили заявку на постачання російського газу. "Газпром" зробив все необхідне, проте значні обсяги газу до Європи не доходили", - зазначив він.

За його словами, "в окремі дні в Україні залишалося до 40 млн кубічних метрів газу".

"Це завдало фінансових і репутаційних збитків "Газпрому", - підкреслив Міллер.

Він зазначив, що європейські споживачі російського газу звернулися із проханням збільшити постачання через аномально низькі температури на початку лютого, коли замерзли Дунай і канали у Венеції. Однак газ до Європи не доходив, залишаючись в Україні.

"Ішлося про традиційне проведення часу українськими друзями - несанкціонований відбір?" - уточнив Медведєв.

"З експортної труби вони (Україна) брали стільки, скільки вважали необхідним", - зазначив Міллер.

"Тобто поза рамками існуючих угод?" - перепитав російський президент.

"Вони брали стільки, скільки вважали необхідним - газу, який призначався європейським партнерам, і вони знали про це", - підтвердив глава "Газпрому".

Медведєв поцікавився, чи не зверталася Україна з проханням збільшити постачання газу.

Міллер підкреслив, що Україна навпаки в нинішньому році поставила питання "про зменшення постачання з 52 млрд кубометрів на рік до 27 млрд кубометрів".

"Проте, в умовах холодів брали більше", - констатував глава російської держави.

Керівник "Газпрому" уточнив, що ідеться про понад 60 млрд кубометрів газу в річному численні.

Як повідомлялося, у вівторок у "Нафтогазі України" заперечили інформацію російської сторони, що вiдбiр газу Україною з транзитних обсягiв, призначених споживачам у Європi, за попереднiми даними, за першi 15 днiв лютого сягнув 438,3 млн кубометрів, а також нагадали, що "Нафтогаз" в лютому компенсував зниження обсягiв постачань росiйського газу на свiй схiдний кордон запасами зi своїх газосховищ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: