"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Євросоюз відклав виділення допомоги Угорщині

Середа, 22 лютого 2012, 15:36

Уряд Угорщини на чолі з прем'єр-міністром Віктором Орбаном змушений шукати методи скорочення державних витрат, щоб не втратити фінансову підтримку Євросоюзу, але при цьому не перестаратися з економією і захистити економічне зростання.

Як повідомляє "Интерфакс", у середу Єврокомісія запропонувала призупинити дію програми Європейського фонду згуртування (конвергенції) для Угорщини на 2013 рік на 495 млн євро за систематичне перевищення норми бюджетного дефіциту ЄС, який складає 3% ВВП.

Йдеться про інвестиції у розвиток інфраструктури в Угорщині.

"Угорщина перевищує допустимий дефіцит бюджету з часу свого вступу до Європейського союзу в 2004 році. Установлений їй контрольний термін для ліквідації бюджетного дефіциту двічі переносився в цілому на термін у три роки", - повідомив заступник голови Європейської комісії Оллі Рен на брифінгу в Брюсселі.

Реклама:

Він нагадав, що на підставі пропозиції Єврокомісії рада міністрів економіки та фінансів ЄС 24 січня 2012 року дійшла висновку, що влада країни так і не вжила необхідних заходів з оздоровлення бюджетної політики, запропонованих радою 7 липня 2009 року.

У 2011 році Угорщина повинна була виконати ці розпорядження.

Бюджетний дефіцит країни і в 2012 році може перевищити 3% ВВП, хоча уряд прагне знизити його до 2,5% ВВП цього року і 2,2% в 2013 році.

Рен пояснив, що після набуття чинності в грудні 2011 року пакету шести законів щодо економічного управління союзу Єврокомісія має інструментами приведення до порядку тих країн ЄС, які не дотримуються бюджетної дисципліни.

Для країн єврозони такі санкції починають діяти негайно.

Угорщині дається термін до 1 січня 2013 року, щоб довести бюджетний дефіцит до норми, в іншому випадку вона втратить 495 млн євро в рамках фонду згуртування.

Заходи консолідації бюджету, обговорювані в Угорщині, дозволять знизити витрати на 550 млрд форинтів (2,5 млрд доларів) у 2012 році і 900 млрд форинтів у 2013 році.

У числі розглянутих Угорщиною скорочень - зниження витрат на субсидування медикаментів для малозабезпечених верств населення, а також державних вливань в компанії-оператори системи громадського транспорту.

Орбан дав уряду тиждень на формулювання нових варіантів зменшення витрат на 2012 і 2013 роки.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: