Рада знову повернулася до питання біометричних паспортів

Середа, 22 лютого 2012, 12:38

В Раді зареєстрований новий законопроект, який передбачає виготовлення біометричних паспортів.

Така концепція закладена у законопроекті уряду, що надійшов до Верховної ради 20 січня, передає "Реальна економіка".

Відповідний документ розроблено Мін'юстом на виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським союзом візового режиму для України.

Згідно із законопроектом, документами, що посвідчують особу та дають право на виїзд з України та в'їзд в Україну, будуть: паспорт громадянина України, дипломатичний паспорт України, службовий паспорт України, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, проїзний документ біженця, проїзний документ особи, якій надано додатковий захист, посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон.

Реклама:

Форму, технічний опис бланків документів, їх зразки, порядок виготовлення, зберігання, обліку та знищення визначатиме Кабмін з урахуванням стандартів та рекомендацій міжнародних організацій.

Документи міститимуть машинозчитувальну зону, в якій відтворюється інформація, зазначена в абзаці першому цієї частини, крім відцифрованого образу особи та відцифрованого підпису особи.

На безконтактному електронному носії відтворюватиметься також додаткова біометрична інформація про відбитки вказівних пальців рук осіб, що досягли дванадцятирічного віку.

Відповідно до документу, старі "закордонні" паспорти залишаться в обігу на термін їх дійсності. Водночас, зникне такий вид документу як "проїздний документ дитини".

Автори законопроекту пропонують оформлювати нові паспорти державною мовою, тобто дублюючий напис російською, який є у сьогоднішніх паспортах, буде відсутній.

За задумкою, повинне зникнути і таке обов'язкове раніше поле як "по-батькові", яке на думку багатьох культорологів нав'язане російською традицією.

Основною інформацією для паспорту визначені: назва держави, реквізити документа, прізвище, ім'я, стать, громадянство, дата народження, місце народження, відцифрований образ особи, відцифрований підпис особи.

Нагадаємо, в кінці жовтня 2011 року Янукович застосував право вето до прийнятого 23 вересня закону "Про документи, що засвідчують особу і підтверджують громадянство України", який передбачав впровадження документів з біометричнмими даними.

На початку лютого 2011 року Рада підтримала вето президента і скасувала законопроект.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!