Мінімальні ціни на алкоголь можуть знову підвищити

Середа, 22 лютого 2012, 09:26

У Міністерстві фінансів розробили проект змін до постанови "Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольної продукції".

Документом пропонується підвищити ціни на лікеро-горілчану продукцію на 26,4%, до 165 гривень за літр 100-відсоткового спирту, пише "Коммерсант-Украина".

Тобто мінімальна ціна пляшки горілки 0,5 л збільшиться з 26,1 гривні до 33 гривень.

Учасники ринку стверджують, що документ мають розглянути вже на сьогоднішньому засіданні уряду.

Реклама:

На порядку денному засідання його немає. Втім, член парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Олег Царьов говорить, що головна мета документа - боротьба з тіньовим алкогольним ринком.

"Я піднімав це питання, відправляв депутатські запити в Кабінет міністрів. З урахуванням всіх акцизів, податків і ціни на спирт, яка неодноразово підвищувалася в 2011 році, при легальному виробництві горілки ціна повинна бути близько 33 гривень", - відзначає Царьов.

Виробники нагадують, що розмір мінімальних цін переглядався зовсім нещодавно - у серпні 2011 року після тривалого обговорення з представниками галузі.

"Тоді для цього були економічні обгрунтування: зростання цін на спирт та енергоносії. Зараз не було ні обговорень, ні обгрунтувань", - стверджує гендиректор "Алкогольних традицій" Роман Вашколуп.

Примітно, що і сам міністр фінансів Валерій Хорошковський ще 6 лютого говорив, що, на його думку, будь-яке ускладнення або посилення тиску на легальний сектор може привести до відходу бізнесу в тінь.

Зараз, наприклад, в мережі "Фуршет" на частку продукції, реалізованої за мінімальними цінами, припадає близько 70% всієї горілки в 0,5-літрових пляшках.

За даними учасників ринку, за два останні роки виробництво горілки впало більш ніж на 20%.

Ініціатором постанови могли стати компанії, які працюють у вищому ціновому діапазоні, вважає народний депутат, почесний президент компанії "Олімп" Павло Климець.

У компанії "Хортиця" не проти підвищення.

"Збільшення мінімальних цін дозволить ринку зберегти рентабельність в умовах підвищення собівартості продукції", - говорить PR-директор компанії Дмитро Олтаржевський.

Колишній віце-президент Української торгово-промислової конфедерації В'ячеслав Сокерчак каже, що подорожчання може спровокувати зростання тіньового обороту, так як собівартість 0,5-літрової пляшки горілки без сплати зборів і акцизів становить близько 12 гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: