У "Нафтогазі" відкинули звинувачення у несанкціонованому відборі "європейського" газу

Вівторок, 21 лютого 2012, 19:05

У Києвi спростовують iнформацiю про те, що вiдбiр газу Україною з транзитних обсягiв, призначених споживачам у Європi, за попереднiми даними, за першi 15 днiв лютого сягнув 438,3 млн кубометрів.

Данi про вiдбiр повiдомило Агентству газової iнформацiї (АГI) у вiвторок джерело в "Газпромi".

У свою чергу джерело в НАК "Нафтогаз України" заявило агентству "Iнтерфакс-Україна", що ця iнформацiя не вiдповiдає дiйсностi.

За словами спiврозмовника агентства, Україна отримує природний газ на кордонi з Росiєю в обсягах, передбачених у технiчних угодах.

Реклама:

Спiврозмовник також нагадав, що "Нафтогаз України" в лютому компенсував зниження обсягiв постачань росiйського газу на свiй схiдний кордон запасами зi своїх газосховищ.

"Зниження обсягiв росiйського газу на своєму схiдному кордонi Україна компенсувала зi своїх сховищ. Ми також були готовi допомогти європейським споживачам - направити їм додатковi обсяги газу зi своїх ПГС - i поiнформували про це росiйську сторону", - наголосив співрозмовник агентства.

Як повiдомлялося, Україна ввiйшла в опалювальний перiод 2011/2012 рокiв iз запасами газу в ПСГ "Укртрансгазу" в обсязi близько 20,4 млрд кубометрів.

На кiнець сiчня-2012 обсяг активного газу в сховищах компанiї становив близько 15 млрд кубометрів.

У серединi сiчня голова НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулiн повідомив, що в першому мiсяцi поточного року з пiдземних сховищ газу планується вiдiбрати 3 млрд кубометрів газу, в лютому - 2,5 млрд кубометрів.

Iз настанням серйозних холодiв наприкiнцi сiчня - на початку лютого 2012 року Україна збiльшила вiдбiр природного газу зi своїх сховищ.

При цьому глава Мiнiстерства енергетики та вугiльної промисловостi Юрiй Бойко наголошував, що росiйський "Газпром" у зв'язку з холодами постачає на схiдний кордон України меншу кiлькiсть газу, призначеного для Києва та європейських країн, нiж це передбачено в технiчних угодах з росiйською стороною.

У зв'язку з цим українське керiвництво висловило готовнiсть допомогти в забезпеченнi європейських споживачiв газом зi своїх пiдземних сховищ.

Крім того, за словами Бойка, "Нафтогаз України" на прохання Туреччини надав Анкарi додатковi обсяги природного газу зi своїх ПСГ в обсязi близько 10 млн кубометрів на добу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: