В Євросоюзі виключають повторення грецького сценарію в інших країнах

Вівторок, 21 лютого 2012, 17:24

Зона євро не допустить повторення грецького сценарію у жодній іншій країні спільноти.

Про це заявив єврокомісар з економічної та фінансової політики Оллі Рен за підсумками засідання Ради ЄС на рівні міністрів економіки і фінансів (ЕКОФІН) у вівторок, повідомляє DT.UA.

"Греція - це унікальний й ізольований випадок, який не повториться у жодній іншій країні ЄС. Ірландія і Португалія ефективно виконують свої програми фінансової консолідації та їхня ситуація не співвідносна з грецькою", - підкреслив він.

"Грецька політика протягом останнього десятиліття призвела до драматичного зростання вартості робочої сили, в першу чергу, у державному секторі. Нинішня програма структурних реформ у Греції спрямована на виправлення цієї ситуації та відновлення конкурентоспроможності країни", - наголосив Рен.

Реклама:

Він також виключив можливість поширення кризи на інші країни зони євро, для чого "передбачається значне розширення позикових можливостей нині діючого тимчасово Європейського фонду фінансової стабільності і постійного Європейського стабілізаційного механізму, який запускається в липні йому на зміну".

Як відомо, нині позикові можливості європейських стабілізаційних структур не підвищують 500 млрд євро.

Питання про їхнє збільшення буде обговорюватися на самітах ЄС і зони євро 2 березня у Брюсселі.

Раніше міністри фінансів єврозони затвердили остаточний план з порятунку Греції від боргової кризи.

Афіни отримають транш у 130 млрд євро в обмін на зобов'язання скоротити держборг з нинішніх 160% до 121% ВВП до 2020 року.

Ця фінансова допомога допоможе Греції уникнути банкрутства у березні, коли прийде час величезних виплат за держборгом.

Також будуть списані близько 100 млрд євро, позичених Греції приватними кредиторами: вони згодні на 70% зменшення суми боргу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!