Через удар по Ірану нафта може подорожчати до 300 долларів

Вівторок, 21 лютого 2012, 12:17

До 300 доларів за барель може вирости ціна нафти у випадку нанесення удару по ядерних об'єктах Ірану.

Такий прогноз дав член комісії експертів з питань міжнародної безпеки при держдепартаменті США Джозеф Чірічіоне, передає "Інтерфакс" з посиланням на телекомпанію Сі-бі-ес.

Експерт відзначив, що військова операція не призведе до швидкого вирішення кризи, а може стати або початком більш широкомасштабної війни, або спонукатиме Іран прискорити створення атомної бомби, що, в свою чергу, вимагатиме великих зусиль щодо стримування ядерних амбіцій Тегерана.

У цей період, на думку Чірічіоне, ціни на нафту підскочать до 200 або навіть 300 доларів за барель, що буде мати важкі "наслідки для і без того тендітній світової економіки".

Реклама:

США посилюють тиск на Ізраїль з тим, щоб відмовити його від військової операції проти Ірану і дати час міжнародній спільноті для вирішення ядерної проблеми Тегерана дипломатичними засобами.

Напередодні цю тему обговорював в Єрусалимі з прем'єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху і міністром оборони Ехудом Бараком радник президента США з питань національної безпеки Том Донілон.

Радник не зміг переконати ізраїльський уряд виключити військове рішення іранського питання, повідомив сайт ізраїльської розвідспільноти.

За даними газети "Джерузалем пост", в кінці цього тижня в Єрусалимі чекають главу національної розвідки США Джеймса Клаппера для продовження переговорів з ізраїльськими офіційними особами щодо Ірану.

5 березня Нетаньяху має відвідати Вашингтон на запрошення президента США Барака Обами.

Очікується, що глава Білого дому намагатиметься довести до ізраїльського прем'єра думку США про несвоєчасність нанесення ударів по іранських ядерних об'єктах в даний час.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: