"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Кокаїн потрапляє в Україну через VIP-фірми, що мають покровителів у владі

Вівторок, 21 лютого 2012, 11:10

На початку лютого одеське управління СБУ та Південна митниця переможно відрапортували про затримання 38 кг кокаїну, який намагалися провезти через Іллічівський порт, сховавши в серцевині свіжих ананасів.

За розмитнення тропічних фруктів відповідала одна з брокерських компаній в Одесі - контори, що мають солідних покровителів у владних і силових колах, пише "Сегодня".

Всього таких компаній в місті - 4, і їхні вантажі митники перевіряють лише у виняткових випадках, а спробу провезення зілля через зелений коридор одеські правоохоронці вже називають ноу-хау міжнародних наркокартелів.

На думку співробітника одеської прокуратури, який попросив не називати його імені, наркобарони з країн Латинської Америки вибрали "модну" брокерську фірму для провезення наркотиків не випадково.

Реклама:

"Організатори наркотрафіку уважно відстежують ситуацію в європейських портах, вишукуючи будь-які лазівки для провезення забороненого вантажу, минаючи митний огляд. Інформація про те, що в Одеському та Іллічівському портах успішно діє корупційна схема під назвою - розмитнення через "модних брокерів", відома наркобаронам. За велику грошову винагороду "модна" фірма береться безперешкодно ввезти і розмитнити будь-який вантаж", - стверджує джерело.

За словами співрозмовника, будь-яка спроба оглянути вантаж такої фірми може спричинити за собою негайне звільнення для надто завзятого митника або співробітника СБУ - оскільки таких брокерів "кришують" великі чини в Києві.

"Митниця і СБУ їх не чіпають. Тому наркоторговці вирішили скористатися таким зручним коридором в Одесі", - сказав правоохоронець.

Цікаво, що, на його думку, послугами "модних" брокерів наркобарони користуються більше року.

Що стосується великої партії білого порошку в ананасах, то, за словами одеського митника Олександра, цей товар виявили не в наслідок спецоперації, а через ... халатність вантажоодержувача фруктів.

"Ананаси везли з Коста-Ріки в рефрижераторі, імпортер - українське підприємство. Чутки про те, що фрукти йшли транзитом через Україну до Молдови - неправда. Виявили наркотики в ананасах через те, що рефрижератор з фруктами на кілька днів відключили від електроживлення", - пояснив співробітник митниці.

"На початку лютого співробітник нашої служби звернув увагу, що один з контейнерів уже кілька днів відключений від електрики. Вантажоодержувач поставився до інформації про знеструмлення контейнера байдуже", - сказав співрозмовник.

За його словами, при огляді стало зрозуміло, чому власників вантажу не цікавило збереження фруктів.

Вартість кокаїну (за даними прес-служби СБУ, це близько 7,5 млн доларів) в сотні разів перевищує вартість зіпсованих ананасів.

За словами нашого джерела в митниці, брокерська компанія навіть не підозрювала, що її "зеленим коридором" скористалися наркоторговці.

"Зараз причетність цієї брокерської фірми в контрабанді наркотиків всіляко замовчують. Адже скандал може боляче вдарити по кишенях власників цих компаній", - додав співробітник митної служби.

Тим часом в одеському управлінні СБУ прокоментувати ситуацію з наркотрафіком через Одеські порти відмовилися.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: