"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Росія, погодившись на поблажки для Європи, пообіцяла новий договір і Україні

Вівторок, 21 лютого 2012, 09:10

Росія, погодилася на цінові поблажки для європейських споживачів газу, пообіцяла новий договір і Україні, яка майже два роки вимагає зниження непосильної для економіки ціни на паливо, встановленої контрактами 2009 року.

"Консультації і переговори з газової тематики йдуть досить активно. Міністерство енергетики РФ передало українській стороні новий проект відповідного договору, навколо якого будуть вестися консультації і переговори", - сказав спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін після зустрічі з українською владою, пише Reuters.

Він не відкрив завіси, наскільки далеко готова йти російська сторона в зниженні ціни на газ для України.

За 10-річним контрактом, ціна на газ для України встановлюється щоквартально в залежності від динаміки світових цін на нафту і постійно зростає.

Реклама:

У першому кварталі 2012 року Україна платить "Газпрому" 416 доларів за тис кубометрів з урахуванням знижки в 100 доларів за перебування російського Чорноморського флоту в Криму.

Українська влада не коментує нових пропозицій "Газпрому".

Прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з Наришкіним поскаржився, що для України встановлена ​​"рекордна ціна", озвучивши суму в 560 доларів за тис кубометрів.

"Для нас дуже чутливим питанням є газова сфера. Ми докладаємо дуже значні зусилля, щоб знайти взаємовигідний варіант вирішення цього завдання. Рішення має бути знайдено, і найближчим часом воно повинно бути", - сказав Азаров.

Газета "Коммерсант" в понеділок, посилаючись на неназвані джерела, повідомила, що "Газпром" пропонує Україні знижку на 10% за умови закупівлі в 2011 році 33 мільярдів кубометрів газу.

Раніше Київ повідомив, що буде економити дороге паливо і не має наміру імпортувати більше 27 мільярдів.

На думку українських аналітиків, Україна навряд чи погодиться на знижку в 10%, яка суттєво не міняє ціну.

"Знижка в 10% є занадто низькою, щоб компенсувати поточну високу базову ціну контракту, через яку вартість газового імпорту для Україні є завищеною в порівнянні з іншими європейськими країнами, незважаючи на різницю у вартості транспортування", - сказав старший аналітик компанії Dragon Capital Денис Саква.

Українська сторона раніше називала прийнятною ціну на рівні 250 доларів за тис кубометрів.

"Росія як і раніше наполягає на тому, що вища знижка на газ для України може бути надана лише у разі створення СП між "Газпромом" і "Нафтогазом України" для управління українською ГТС. Таким чином, ми очікуємо продовження двосторонніх переговорів і вважаємо, що вони навряд чи завершаться до проведення президентських виборів в Росії, запланованих на 4 березня ", - припустив Саква.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!