ОПЗ купує газ у Фірташа дешевше, ніж у "Нафтогазу"

Вівторок, 21 лютого 2012, 09:05

Одеський припортовий завод (ОПЗ) підписав договір про постачання 186 млн кубометрів природного газу з кіпрською Ostchem Holding Ltd (входить в Group DF Дмитра Фірташа), говориться у вчорашньому повідомленні підприємства, розміщеному на веб-порталі "Державні закупівлі".

Угода датується 17 лютого, а поставки повинні здійснюватися до 30 квітня, пише "Коммерсант-Украина".

Вартість контракту - 79,98 млн доларів, тобто вартість газу для компанії становила 430 доларів за тисячу кубометрів.

Ostchem вже поставляла газ на ОПЗ з травня по грудень 2011 року.

Реклама:

Проте в січні 2012 року вартість палива для компанії підвищилася, і ОПЗ перейшов на закупівлі в НАК "Нафтогаз Україна".

З 5 січня ОПЗ купував у НАК газ по 490 доларів за тисячу кубометрів - тобто на 60 доларів дорожче, ніж зараз пропонує Ostchem.

"Враховуючи різницю в 13% між ціною у "Нафтогазу" і Ostchem, ми вирішили повністю перейти на закупівлі в останньої", - відзначило джерело в ОПЗ.

При цьому з НАК був укладений договір на поставку в 2012 році 1,3 млрд кубометрів газу.

Однак, за словами джерела на заводі, контракт з "Нафтогазом" не став перешкодою - "питання про зміну постачальника було узгоджене на урядовому рівні".

Зниження вартості газу для ОПЗ вкрай важливо, тому що його частка в собівартості виробництва азотних міндобрив становить 50-70%.

"Але навіть незважаючи на здешевлення газу, ми не можемо працювати з позитивною рентабельністю - ціни на аміак і карбамід в світі впали. Це лише скоротить наші збитки", - говорить співрозмовник видання.

За його словами, зараз на ОПЗ працює одна з двох установок з виробництва аміаку.

За даними джерел в "Газпромі", Ostchem закуповує паливо у компанії Gazprom Germania, яка поставляє середньоазіатський газ до Європи.

А джерело в "Нафтогазі" стверджує, що Ostchem, крім ОПЗ, зараз поставляє газ підконтрольним Group DF концерну "Стирол", черкаському і сєверодонецькому "Азоту", а також "Рівнеазоту".

Раніше в Group DF повідомляли, що в 2012 році Ostchem Holding Ltd поставить 8 млрд кубометрів газу для потреб хімічної галузі України.

Офіційно в "Газпромі", Group DF Дмитра Фірташа і "Нафтогазі" ситуацію не коментують.

Дмитро Фірташ добився від "Газпрому" знижки у вартості газу завдяки зниженню цін російською монополією для ряду європейських споживачів, припускає директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

На минулому тижні заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомив, що компанія пішла на поступки французької GDF Suez, німецької Wingas, словацької SPP і турецької Botas, знизивши ціни на 10-17%.

Член комітету Верховної ради з питань ПЕК Сергій Пашинський відзначає, що тепер Дмитро Фірташ зможе зберегти контракти з найбільшими хімічними підприємствами України, що відіб'ється на доходах "Нафтогазу".

"НАК втратить частину своєї виручки за рахунок того, що її обсяги забере собі Ostchem", - вважає Пашинський.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!