Українців пропонують штрафувати за несортоване сміття

Понеділок, 20 лютого 2012, 18:33

Група депутатів пропонує зобов'язати населення на законодавчому рівні здійснювати роздільний збір побутових відходів та з 1 січня 2013 року укласти договори на вивезення сміття з юридичними особами - виконавцями послуг на території за місцем їх проживання.

Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо поводження з відходами", авторами якого виступили народні депутати Юлія Льовочкіна, Юрій Мірошниченко (Партія регіонів) і Владислав Каськів (блок "НУ-НС"), зареєстрований в парламенті 17 лютого, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

У документі депутати також пропонують ввести з 1 січня 2016 року заборону на захоронення необроблених (не перероблених) відходів.

Документ також передбачає ведення штрафів за порушення поводження з побутовими відходами, зокрема, з громадян - у розмірі від 5 до 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 50 до 100.

Реклама:

При повторному порушенні протягом року штрафи збільшуються для населення до 50-100 неоподатковуваних мінімумів, посадових осіб - до 100-300.

Законопроект також передбачає введення штрафів за порушення заборони на захоронення необроблених відходів, які для населення становитимуть 100-300 неоподатковуваних мінімумів, для посадових осіб - 300-500.

При повторному порушенні протягом року ці штрафи збільшуються до 300-700 неоподатковуваних мінімумів і 500-1000 відповідно.

У пояснювальній записці до документа зазначається, що в Україні спостерігається стійка тенденція до збільшення обсягів твердих побутових відходів, які вивозяться для поховання на 4157 сміттєвих звалища і полігони загальною площею близько 7,4 тис. га.

Обсяги твердих побутових відходів збільшуються щороку майже на 4 млн кубометрів, їхній обсяг в 2010 році досяг близько 55 млн кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!