Світовий банк назвав найбільший макроекономічний ризик для України

Понеділок, 20 лютого 2012, 17:47

В оприлюдненій Світовим банком новій Стратегії партнерства з Україною, розрахованій на 2012-2016 роки, проблеми, пов’язані із доступом до зовнішнього фінансування називають серед головних загроз для української економіки.

Про це повідомляє агентство ВВС.

Зокрема, у Світовому банку не виключають можливості переривання угоди між Україною та Міжнародним валютним фондом, і це на тлі того, що на 2012 рік припадають значні виплати з обслуговування боргу України, в тому числі, і перед МВФ.

"У 2012 році державному, банківському та корпоративному секторам України доведеться сплатити близько 50 млрд доларів (майже 30% прогнозованого ВВП) зовнішнього боргу. Уряд України повинен буде сплатити в 2012 році 8,2 млрд доларів (4,5% ВВП) внутрішнього та зовнішнього боргу. ", ідеться у Стратегії партнерства з Україною 2012-2016 роки.

Реклама:

"Отож, потреби у фінансуванні державного сектора роблять украй важливими виважену макроекономічну політику та структурні реформи, які сприятимуть відновленню офіційної фінансової підтримки та розбудові довіри інвесторів. Однак заплановані на жовтень 2012 року вибори до Верховної ради України можуть послабити необхідні обмеження державних видатків і зашкодити реалізації цих важливих заходів", - наголо сили у Світовому банку.

Певним "лакмусовим папірцем" за таких обставин має стати підвищення тарифів на енергоносії для населення та комунальних підприємств, яке у Світовому банку називають "перевіркою серйозності намірів уряду".

Як відомо, попередня Стратегія співпраці, яка була розрахована на 2008-2011 роки, передбачала, що Україна може отримати до 6 млрд доларів від Світового банку.

Насправді ж на грудень 2011 року Україна отримала лише 2,3 млрд доларів, а низка кредитних проектів була скасована.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!