Кредитування України скоротиться

Понеділок, 20 лютого 2012, 09:37

Пізно ввечері 16 лютого рада директорів Світового банку затвердила стратегію співпраці з Україною на 2012-2016 роки.

Вона почне діяти з середини 2012 року і визначає обсяги і напрями фінансової підтримки, пише "Коммерсант-Украина".

Якщо в колишній програмі СБ було обіцяно надати кредити на 4,37 млрд доларів (освоєно 2,3 млрд доларів), то в 2013-2014 роках Україна зможе розраховувати сумарно лише на 1 млрд доларів.

Раніше в СБ обіцяли виділити Україні суму, яку можна порівняти з уже витраченою нею - не менш 2 млрд доларів.

Реклама:

Більш того, в 2012 році банк планує фінансувати лише одну програму "Другий проект розвитку експорту" (150 млн доларів), яку повинні були реалізувати ще в 2011 році.

Запуск нових проектів намічений на 2013-2014 роки - на них витратять по 500 млн доларів на рік.

Сума подальшої підтримки не визначена.

У представництві Світового банку повідомили, що новий директор СБ в Україні, Білорусі і Молдові Чімяо Фан до 20 лютого буде перебувати у Вашингтоні і не зможе прокоментувати урізання фінансування.

Разом з тим стало відомо, що обсяг фінансування в 2015-2016 роках буде залежати від просування економічних реформ в країні.

"Зазвичай стратегією визначається фінансування на весь період дії програми, але ця програма незвичайна, вона передбачає внесення змін в період дії в залежності від успіхів української влади в просуванні реформ", - відзначає джерело, близьке до банку.

Обережність СБ викликана тим, що виконання програми в 2008-2011 роках виявилося "помірно-незадовільним".

"Нинішній кредитний портфель інвестиційних проектів містить 11 операцій на загальну суму 1,8 млрд доларів - 67% з них до цих пір не освоєні. Більше половини проектів цього портфеля почали реалізовуватися ще в ході програми співробітництва на 2004-2007 роки", - наголошується в документі .

У Світовому банку всерйоз побоюються припинення кредитування України з боку Міжнародного валютного фонду.

"Один з ключових макроекономічних ризиків пов'язаний з доступом до зовнішнього фінансування. Є ризик розірвання кредитної угоди stand-by з МВФ, посилюються ризики, пов'язані з реструктуризацією заборгованості, зумовлені тим, що на 2012 рік припадають значні виплати по обслуговуванню боргу, в тому числі перед МВФ ", - зазначають у СБ.

Якщо у Світовому банку позитивно оцінять зусилля української влади в 2012-2014 роках, то протягом двох наступних років банк може виділити кошти на підтримку транспорту і торгівлі, енергоефективності та енергетичної безпеки, житлово-комунального господарства, самоврядування та охорони здоров'я.

Можливо також збільшення суми кредитів IFC з 200-300 млн доларів до 400 млн доларів на рік.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!