У Польщі кажуть, що "Газпром" обмежив їм поставки газу на 7%

Четвер, 2 лютого 2012, 21:02

"Газпром" з лютого скоротив поставки природного газу до Польщі.

Про це заявили у прес-службі польської державної компанії PGNIG, передає УНІАН.

"За останню добу постачальник "Газпром експорт" не підтвердив заявки PGNIG, і настало зменшення поставок з цього напрямку на 7%", - сказано в повідомленні.

Прес-секретар PGNIG Йоанна Закшевська розповіла, що "Газпром" не попередив про заплановане скорочення поставок газу і поки не відповів на офіційний лист польської компанії з проханням прояснити ситуацію.

Реклама:

Співрозмовник сказала, що скорочення поставок торкнулося газу, який поставляється до Польщі через Ямальський газопровід, що проходить через Білорусь, а обсяги поставок російського газу через Україну не змінилися.

Закшевська повідомила, що зараз із-за сильних морозів добове споживання газу в Польщі зросло до 65-68 млн кубометрів, зауваживши, що PGNIG останній раз обмежувала постачання палива промисловим споживачам наприкінці січня 2010 року, коли не могла домовитися про додаткові поставки російського газу.

Прес-служба PGNIG повідомляє, що 2 лютого постачання імпортованого палива скоротилися до 40,8 млн кубометрів на добу з 42 млн кубометрів.

Нагадаємо, компанія PGNIG з 30 січня та 1 лютого обмежила поставки газу найбільшим промисловим споживачам у Польщі, пояснивши це рішення загрозою незбалансування газотранспортної системи через збільшення споживання газу в умовах сильних морозів.

Раніше гендиректор компанії "Газпром експорт" Олександр Медведєв висловив здивування з приводу повідомлень про нібито значні скорочення поставок російського природного газу в Європу.

"В умовах суворої зими в Росії та Європі наша компанія максимально наростила поставки газу не тільки в європейські країни, але й у країни СНД – зокрема, у Білорусь і в Україну, й одночасно збільшила підйом "блакитного палива" з підземних сховищ", - наводить його слова компанія.

"Крім того, сидячи на транзитних трубах, Україна відбирає зараз газ на рівні річного обсягу в 60 млрд кубометрів, що значно більше контрактних обсягів", - сказав голова "Газпром експорту".

Польща щорічно споживає близько 14 млрд кубометрів газу, 70% якого імпортує, головним чином, із Російської федерації.

Близько 60% російського газу польська PGNIG отримує через Україну, а 40% - через Білорусь.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!