Ахметов хоче взяти у концесію столичні тепломережі

Четвер, 2 лютого 2012, 19:13

Пiдтримка працездатностi теплових мереж Києва потребує термiнового збiльшення iнвестицiй, залучити якi можна, лише вирiшивши питання власностi та забезпечивши механiзми для залучення довгих грошей.

 

Про це заявив генеральний директор ДТЕК (мажоритарний акцiонер "Київенерго") Максим Тимченко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Хронiчне недоiнвестування столичних теплових мереж i вiдсутнiсть ресурсу становить загрозу для безпеки столицi", - сказав вiн. 

За його словами, мiсто сьогоднi не має достатньої кiлькостi коштiв, щоб здiйснити базову модернiзацiю теплових мереж.

Реклама:

"Тут питання одним тарифом не вирiшити. Ключове завдання - можливiсть використання механiзму залучення довгих грошей", - зазначив голова ДТЕК.

За його словами, банки та мiжнароднi фiнансовi органiзацiї готовi надавати довгi кредити для "Київенерго", але для цього необхiдно вирiшити питання власностi на тепловi мережi, наприклад, уклавши концесiйний договiр.

"Воно (питання власностi) тягне назад, i в нас зв'язанi руки. Це стосується, насамперед, тепломереж", - наголосив Тимченко.

Вiн додав, що кредитори мають бачити довгостроковi правила гри, щоб розумiти, як компанiя повертатиме протягом, припустимо, 20 рокiв цей кредит. 

"Я дуже сподiваюся, що змiна наглядової ради, новий керiвник "Київенерго" та ми як контрольний акцiонер зможемо налагодити цей дiалог щодо пошуку правильного юридичного механiзму, щоб вiн був зрозумiлий i прозорий для всiх: i для київської ради, i для киян, i для мiнiстерства", - сказав голова ДТЕК.

Коментуючи iнiцiативу уряду щодо зняття заборони на концесiю та оренду теплоелектроцентралей, Тимченко повiдомив, що в найближчiй перспективi iнтереси ДТЕК до ТЕЦ обмеженi лише Києвом.

"У нас (київськi) ТЕЦ-5 i ТЕЦ-6 - ми маємо з цим розiбратися", - зазначив вiн.

Нагадаємо, ДТЕК управляє енергетичними активами групи "Систем Кепiтал Менеджмент" Рiната Ахметова.

Холдингу делеговано функцiї зi стратегiчного управлiння пiдприємствами групи, що становлять вертикально iнтегрований ланцюжок iз видобутку та збагачення вугiлля, виробництва й реалiзацiї електроенергiї.

"Київенерго" експлуатує практично всi енергетичнi об'єкти, розташованi в столицi, за винятком Дарницької теплоелектроцентралi.

ДТЕК наприкiнцi 2011 року виграв приватизацiйний конкурс iз продажу 25% акцiй "Київенерго" й тепер володiє 71,82% акцiй енергокомпанiї, тодi як блокпакет 25%+1 належить НАК "Енергетична компанiя України".

Спостережну раду "Київенерго" пiсля позачергових зборiв акцiонерiв 23 сiчня очолив депутат Київради, екс-голова правлiння "Київенерго" й екс-мiнiстр палива та енергетики Iван Плачков, а генеральним директором став Олександр Фоменко, який останнiми роками очолював "Днiпрообленерго".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: