Земельний закон буде поблажливим для агрохолдингів?

Четвер, 2 лютого 2012, 18:57

У законопроект "Про ринок земель", який планується винести на розгляд парламенту у другому читанні найближчим часом, планується внести поправки з певними поступками для великих аграрних підприємств.

Відповідне питання обговорювалося під час громадського обговорення законопроекту про ринок землі в четвер, передає "Реальна економіка".

За словами голови аграрного комітету Верховної ради Григорія Калєтніка, в законопроекті і надалі не буде дозволятися юридичним особам торгувати землею.

"Ми не можемо інакше поступити, оскільки в законопроекті ми не можемо поєднати інтереси кожного підприємства. Ми поставили за мету - врахувати національні інтереси країни", - зазначив депутат.

Реклама:

Також він додав, що питання щодо відмови від Земельного банку також не обговорюється. Калєтнік не сумнівається у необхідності створення такої установи.

У той же час, представники аграрних підприємств і експерти вбачають в зазначеній структурі "монстра" з необмеженими можливостями.

Як зазначив голова аграрного комітету, поки що лише розглядається можливість виписати окремий спеціальний законопроект, який регламентуватиме діяльність Земельного банку.

Крім цього, він наголосив, що для підприємств, які сьогодні орендують більше землі, ніж це дозволено законом, буде передбачено перехідний період.

"Ми тільки будемо розглядати, який це має бути перехідний період. Але гарантую вам, що законом в разі його прийняття чи нинішнім законопроектом не буде жодне підприємство ліквідоване чи зруйноване. Всі підприємства як працювали, так і будуть працювати", - заявив Калєтнік.
 
У свою чергу, заступник Міністра аграрної політики та продовольства Олександр Сень запропонував збільшити ліміт у користуванні земельним банком в одному районі до 35% площі адміністративної одиниці.

В нинішньому законопроекті, як відомо, передбачено лише 10%. Крім того, документ також передбачає загальні обмеження для користування земельним банком в країні. Тобто, будь-яка юридична особа може користуватися земельним фондом не вище 100 тисяч гектарів.

"Наша позиція одна, компромісна. Якщо в законопроекті передбачаються обмеження щодо оренди рілля, то ми пропонуємо, щоб цей обясяг був збільшений до 35% площі адміністративного району. Цю пропозицію ми разом з Держкомземом запропонували комітету Верховної ради", - заявив Сень.

За інформацією видання, сьогодні близько 15 підприємств перевищують загальний ліміт по Україні.

Серед них такі компанії:

Ukrlandfarming Олега Бахматюка (430 тис га),

Інвестиційний холдинг NCH, яким володіє група фондів (400 тис га),

"Миронівський хлібопродукт" Юрія Косюка (280 тис га),

"Мрія" Миколи Гути (240 тис га),

"Астарта" (225 тис га),

HarvEast Holding Ріната Ахметова і Вадима Новінського (220 тис га),

"Кернел" Андрія Веревського (180 тис га),

"Приват-Агрохолдинг" Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова (136 тис га).

Компаній, які перевищують ліміт в окремих районах, більше.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!