"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

МВФ дасть Греції лише 13 мільярдів євро

Субота, 18 лютого 2012, 13:43

Міжнародний валютний фонд надасть Греції лише 13 мільярдів євро в рамках другого пакету фінансової допомоги, загальний обсяг якого становить 130 мільярдів євро.

Так, найбільшу частину кредитів країні, яка знаходиться на межі дефолту, нададуть країни єврозони, передають "Риа новости" з посиланням на видання Wall Street Journal.

За словами співрозмовників видання, МВФ хоче обмежити ризики, пов'язані з єврозоною.

Організація вже домовилася про надання масштабних пільгових кредитів проблемним країнам валютного союзу об'єднаної Європи: 30 мільярдів євро - Греції, 22,5 мільярда євро - Ірландії і 26 мільярдів євро - Португалії.

Реклама:

Джерела WSJ відзначають, що керівництво фонду поки ще не прийняло остаточного рішення за обсягом коштів, які МВФ надасть в рамках другого пакету фіндопомоги Греції.

Раніше представники МВФ заявляли, що внесок організації у другій пакет буде меншим від однієї третьої.

Передбачається, що з другої програми 30 мільярдів євро підуть на "умиротворення" інвесторів - ці кошти, за планом ЄС і МВФ, повинні посприяти збільшенню частки участі приватних кредиторів в програмі часткового списання держборгу грецького уряду.

Водночас 23 мільярдів євро будуть витрачені на рекапіталізацію кредитних інститутів Греції, що страждають від збитків через масштабний відтік коштів вкладників.

Крім того, додаткові кошти до капіталу місцевим банкам знадобляться для того, щоб "залатати дірку", яка виникне після списання вартості держоблігацій.

За вирахуванням цих витрат Греції для покриття боргів знадобляться ще 80 мільярдів євро, з яких кошти МВФ - 13 мільярдів євро становитимуть лише 16%.

Очікується, що ЄС прийме рішення щодо надання фіндопомоги Греції вже в понеділок, за підсумками засідання Єврогрупи.

У четвер Греція виконала один із ключових пунктів вимог кредиторів, надавши "трійці" кредиторів -ЄК, ЄЦБ і МВФ додатковий план бюджетної економії на 325 мільйонів євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: