При нинішньому фінансуванні на оновлення ЖКГ треба 100 років

Субота, 18 лютого 2012, 13:07

Видатки держбюджету 2012 року на галузь житлово-комунального господарства зменшаться на 4 мільярди гривень.

Про це сказав виконавчий директор Асоціації міст Мирослав Пітцик, пише  "Дзеркало тижня".

З нинішніми темпами фінансування галузі органам самоврядування на оновлення основних фондів -ремонт будинків, комунікацій, оновлення громадського транспорту тощо - знадобиться 100 років, каже експерт.

За його словами, із цьогорічного зростання видатків держбюджету органи самоврядування чекали на збільшення фінансування галузі ЖКГ.

Реклама:

Зокрема, 1,8 мільярда гривень на будівництво житла для черговиків; мільярд гривень на встановлення лічильників тепла і води; 458 мільйонів гривень на заміну енергозатратних газових котлів; 525 мільйонів гривень на ремонт будинків; 1,5 мільярда гривень на ремонт і модернізацію очисних споруд;

Також чекали на 1,9 мільярда гривень на ремонт і заміну ліфтів; 320 мільйонів гривень на купівлю нового електротранспорту; 100 мільйонів гривень для будівництва соціального житла.

Проте виявилось, що в бюджеті на цей рік на зазначені статті не передбачено жодної копійки, пише видання.

Пітцик нагадав, що державним бюджетом на 2012 рік передбачено на бюджет розвитку 5 мільярдів гривень.

"Це при тому, що у місцевого самоврядування основних фондів - на 500 мільярдів гривень, тобто оновити їх із таким фінансуванням можна буде через 100 років", - наголосив він.

Другий, і останній ресурс місцевого самоврядування у 2012 році - 12 мільярдів гривень на виконання власних повноважень, зазначає він.

Проте з них 7,5 мільярда гривень - 63% доведеться переадресувати на зарплату працівникам освіти, охорони здоров’я, фізкультури та спорту, оскільки в бюджеті їх не додали, тобто залишається 4,5 мільярда гривень плюс 5 мільярдів гривень з бюджету розвитку. загалом - 9,5 мільярда гривень на рік - 200 гривень на людину.

Цих грошей не вистачить навіть на те, щоб покрити борги комунальних підприємств - 17 мільярдів гривень за два роки, зазначає видання.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!