"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Восени Україну чекає валютний шок - експерт

П'ятниця, 17 лютого 2012, 18:23

Значний торговельний дефіцит, обмежений доступ до зовнішніх ресурсів та низька ймовірність виконання плану приватизації вказують на загострення ризиків валютного шоку в Україні восени 2012 року.

Про це повідомив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин, передає "Реальна економіка".

"Зважаючи на глобальну кризу, доступ до зовнішніх ресурсів для України у 2012 році буде вкрай обмеженим. За відсутності співпраці з МВФ надходження інших ресурсів малоймовірні. Водночас, потреби обслуговування боргів, термін надання яких спливає у 2012 році, сягають майже 50% ВВП", - сказав він.

На думку експерта, можливості фінансування дефіциту державних фінансів за рахунок облігацій внутрішніх запозичень "практично вичерпані".

Реклама:

Надходження від приватизації - ще одне традиційне джерело фінансування бюджетного дефіциту - також не гарантовані, переконаний Юрчишин.

"У 2012 році уряд планує залучити 10 мільярдів гривень. Формально такий показник - на рівні 2011 року - досяжний, але з точки зору забезпечення стабільності і розвитку він викликає сумніви. По-перше, в бюджеті-2012 відсутні список об'єктів приватизації і методика їх оцінки. По-друге, незрозумілі механізми приватизації", - зауважив він.

У 2011 році, додав аналітик, погіршилася ситуація у зовнішньому секторі України, насамперед, поглибився торговельний дефіцит.

"Якщо оцінити сформований дефіцит за послідовні чотири квартали, то зараз його динаміка повторює передкризову динаміку", - підсумував Юрчишин.

Як повідомлялося, у 2011 році сальдо зовнішньої торгівлі України товарами та послугами становило мінус 6,745 мільярда доларів, у 2010 році - мінус 3,025 мільярда доларів.

Обсяг надходжень до держбюджету від приватизації та управління державним майном в 2012-2014 роках планується на рівні 50-70 мільярдів гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: