Німеччина допоможе Греції в боротьбі з кредиторами

П'ятниця, 17 лютого 2012, 18:11

Німеччина закликала Євросоюз знизити тиск на Грецію і пообіцяла підтримати її на запланованому на понеділок саміті міністрів фінансів ЄС.

Зустріч у Брюсселі заявлена ​​як вирішальна з найважливішого для Афін питання - виділення Єврокомісією, ЄЦБ і МВФ 130 млрд євро для порятунку від боргової кризи, передає NEWSru.com з посиланням на агентство Bloomberg.

Ця ж зустріч має покласти початок обміну грецьких облігацій, що знаходяться на руках у приватних кредиторів, в результаті чого буде списано 100 млрд євро грецького боргу.

Оскільки Греція погодилася на поставлені умови, фінансова влада схвалить виділення грошей і списання частини грецького боргу.

Реклама:

Гроші Греції необхідно отримати до 20 березня, щоб мати можливість виплатити 14,5 млрд євро за облігаціями і не допустити першого в історії євро державного дефолту.

В ході телефонної конференції, присвяченій порятунку Греції, чиновники ЄС пропонували жорсткі заходи, зокрема розділити допомогу на два етапи: на саміті схвалити лише списання боргів за бондами, а питання про виділення грошей відкласти, або видати спочатку 30 млрд євро, а решту – після парламентських виборів в Греції.

Відстрочка відклала б скорочення зарплат і пенсій в Греції, проти якого ось вже кілька днів виступають демонстранти на вулицях Афін.

ЄЦБ, участь якого в обміні облігацій було умовою списання боргів приватними кредиторами, заявив, що має намір обміняти облігації на нові, але не готовий скорочувати обсяг боргу.

У ЄЦБ перебувають грецькі облігації на 50 млрд євро.

Греція виконала всі поставлені напередодні саміту вимоги: парламент схвалив план скорочення витрат на додаткові 325 млн євро,

Всього Греції доведеться скоротити витрати на 3 млрд євро.

Проте міністр фінансів Греції Евангелос Венізелос публічно поскаржився на європейську владу: "Багато політиків не хочуть бачити Грецію в єврозоні, але ці люди грають з вогнем".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: