Франція остаточно перейшла на євро

П'ятниця, 17 лютого 2012, 13:26

Фрація остаточно попрощалася зі своєю історією. 17 лютого - останній день, коли всі бажаючі могли поміняти франки на євро.

Відсьогодні французький франк перестане бути конвертованою валютою і продати його можна буде тільки колекціонерам, повідомляє портал "Дело".

Як пише France Soir, поки в п'ятницю працюють відділення Банку Франції, будь-який бажаючий може обміняти франки на євро.

Згідно з офіційним курсом, купюру в 500 франків поміняють на 76,22 євро, 200 франків - 30,49 євро, 100 франків - 15,24 євро, 50 франків - 7,62 євро і 20 франків принесуть своїм власникам 3,05 євро.

Реклама:

У Франції навіть був створений спеціальний сайт, де французи можуть дізнатися всю інформацію про правила обміну франків, - jechangemesfrancs.com.

Але, попереджають банкіри, потрібно поспішати, - п'ятниця у Франції короткий робочий день, а тому багато кредитних установ закриються вже в обід.

Після цього "П'єр і Марія Кюрі" (купюра в 500 франків), "Гюстав Ейфель" (200 франків), "Сезанн" (100 франків), "Сент-Екзюпері" (50 франків) і "Дебюссі" (20 франків) втратять свою цінність.

За даними Банку Франції, незважаючи на те, що з часу введення євро минуло вже 10 років, згідно з оцінками, у населення на руках все ще перебуває франків на загальну суму 400 млн євро.

Крім банків єдине місце у Франції, де ще нарівні з євро приймали і франки, містечко Ле Блан.

Як пише Connexion, за час дії акції французи, які приїжджають в Ле Блан з усієї країни, накупили товарів на 2,5 млн франків.

Але минулого тижня термін дії акції скінчився. Щоб уникнути піку в останню хвилину, торговці містечка здали в банк суму на 360 тис. франків, отримавши за неї 55 тис. євро.

Згідно з повідомленням Банку Франції, всі зібрані у населення франки будуть подрібнені, спресовані, а потім спалені.

Хто не встигне обміняти банкноти, можне розраховувати лише на нумізматів, але експерти попереджають, що їх цікавлять лише рідкісні екземпляри банкнот - наприклад, перші номери серії.

Як відомо, з 17 країн єврозони, Франція стане другою країною, яка повністю відмовиться від своєї старої валюти.

У грудні 2012 року обмін своїх старих лір на євро припинив Банк Італії.

Останній термін обміну нідерландського гульдена - 2032 рік. А мальтійську ліру і кіпрський фунт можна обміняти до 2018 року.

В 2012 році повинен припиниться термін обміну ще однієї валюти - грецької драхми. Однак, враховуючи економічне становище Греції, багато хто сумнівається, що цього року драхма, яка є найдавнішою європейською валютою, остаточно піде в історію.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: