"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Україна не хоче позичати на зовнішніх ринках дорожче 9%

Четвер, 16 лютого 2012, 18:42

Україна, яка оголосила про плани запозичувати в березні із зовнішніх джерел приблизно 1,5 млрд доларів, вважає неприйнятною ставку залучення вище 9% і вийде на ринок тільки при сприятливій ситуації.

Про це сказала директор департаменту боргової та міжнародної фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук, передає Reuters.

"Політика на сьогодні така, що ми не будемо запозичувати на зовнішніх ринках, якщо ціна не буде адекватна. Думаю, що навіть більше 9% - це вже несприятлива ситуація", - сказала Пахачук.

Минулого тижня Україна обрала лід-менеджерами по організації випуску та розміщенню облігацій зовнішньої держпозики у 2012 році синдикат у складі JP Morgan, Morgan Stanley, ВТБ Капітал і Сбєрбанку Росії.

Реклама:

Згідно з бюджетом, країна може випустити цього року зовнішні облігації на суму 3,5 млрд доларів, з яких 1,5 млрд доларів - уже в березні.

"Сьогодні ситуація на зовнішніх ринках так склалася, що спекулятивні настрої набагато вищі, ніж ми коштуємо", - сказала Пахачук.

У лютому 2011 року Україна розмістила випуск євробондів на суму 1,5 млрд доларів з погашенням в 2021 році під 7,95% річних, а на початку червня - п'ятирічні євробонди на суму 1,25 млрд доларів з купоном 6,25%.

За словами Пахачук, Мінфін здатний обслуговувати зовнішній борг і без нових позик.

"Борги усі будуть обслуговуватися, вони передбачені в бюджеті, і з цим немає ніяких проблем", - сказала Пахачук.

Нагадаємо, планові платежі за зовнішнім держборгом України у 2012 році становлять приблизно 5,3 млрд доларів, з яких у червні необхідно повернути кредит банку ВТБ на 2 млрд доларів і погасити п'ятирічні євробонди на 500 млн доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: