Акціонери "Київстару" остаточно помирилися

Четвер, 16 лютого 2012, 11:59

Telenor і "Альфа" врегулювали акціонерний конфлікт у Vimpelcom, який є власником українського мобільного оператора "Київстар".

Норвезька компанія викупила пакет "префів" Vimpelcom у Нагіба Савіріс Weather Investments II Sarl за 374,4 млн доларів.

Одночасно Telenor відкликала позови до Altimo, повідомляє портал "Дело".

Відкликання позовів означає припинення дії акціонерної угоди Vimpelcom. Telenor буде домагатися розширення ради директорів оператора до 11 з 9 учасників.

Реклама:

В результаті операції з Савіріс частка Telenor в Vimpelcom збільшується до 36,36% голосуючих акцій - це більше, ніж було у Telenor до злиття Vimpelcom з Wind Telecom (36,06%), сказала представник норвежcкой компанії Ганна Іванова-Галіцина.

До того ж, заплачена сума істотно менша від тієї, що довелося б заплатити Telenor, якби компанія взяла участь в допемісії Vimpelcom (саме додемісії норвежці домагалися через суд), а його free-float не зменшився, додає Іванова-Галіцина.

Тому це угода в інтересах і Telenor, і Vimpelcom Ltd., каже вона.

Як відомо, наприкінці січня 2011 року Telenor подав до Лондонського арбітраж позов до Vimpelсom і Altimo для захисту прав на переважне придбання акцій Vimpelcom в рамках угоди із купівлі Wind Telecom у Савіріс.

Telenor, який виступав проти угоди з єгипетським магнатом, заявляв, що не буде її блокувати, проте має намір скористатися правом переважного викупу акцій, щоб не допустити розмивання своєї частки в Vimpelcom.

Таку можливість норвезька компанія втратила - з'ясувалося, що структури міноритарія Altimo Гліба Фетисова володіють 0,7% акцій Orascom Telecom, яка входить до Wind Telecom, і придбання активів Савіріс отримало статус угоди із зацікавленістю.

Vimpelcom завершив придбання Wind Telecom 15 квітня 2011 року, розплатившись з продавцями активу грошима і своїми акціями.

За підсумками операції Савіріс отримав 18,8% економічного інтересу і 29,6% голосуючих акцій Vimpelcom - "префи" голосують, але дивіденди на них не виплачуються.

Частка Telenor і Altimo в Vimpelcom знизилася до 31,7% і 31,4% статутного капіталу і 25,007% і 31% голосуючих акцій відповідно.

До угоди Telenor належало 39,6% (36% голосів), Altimo - 39,2% і 44,7%.

У результаті покупки "префів" у Weather норвезька компанія отримала найбільшу голосуючу частку в Vimpelcom.

У Altimo зараз 31,35% капіталу і 24,99% голосів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: