В Європі переконують Україну підняти ціни на газ для населення

Четвер, 16 лютого 2012, 10:07

Велика Британія допускає, що Україна зможе зміцнити свої позиції в газових переговорах з Росією, якщо підвищить тарифи на газ на внутрішньому ринку, зокрема для населення.

Про це у своєму блозі написав посол Великої Британії в Україні Лі Тернер, повідомляє агентство "Українські новини".

За його словами, посольство Великої Британії уважно стежить за ходом переговорів між Києвом і Москвою щодо постачання газу, а також між українською владою і Міжнародним валютним фондом щодо ціни на газ для внутрішнього споживання.

"Для нас це важливо, тому що хід цих переговорів вплине на безпеку поставок газу до Європи, українську економіку, українську внутрішню політику й міжнародні відносини", - зазначає посол.

Реклама:

Позиції України в газових переговорах з Росією, як наголошує посол, украй послаблює той факт, що практично весь газ надходить в Україну від одного постачальника.

Серед виходів із цієї ситуації посол називає поступовий перехід на, за його словами, поклади нетрадиційного газу й транспортування газу танкерами з інших країн.

"Однак Україна може більшою мірою зміцнити свої позиції шляхом подальшого впровадження енергоефективності... диверсифікованості джерел енергії... І тут може бути застосований інший тип "внутрішньої" знижки на газ. Якби газові ціни на внутрішньому ринку виросли, це мало б великий вплив на бажання споживачів інвестувати в енергозберігаючі технології й виключати термостати", - зазначає Тернер.

На його думку, для виробників підвищення цін на внутрішньому ринку також створило б більше стимулів і джерел для інвестування в розвідку й розробку родовищ газу в Україні.

Як відомо, Україна вже котрий рік безуспішно домагається зниження ціни на газ, який постачається з Росії.

Україна також хоче отримати черговий транш від МВФ, однак однією з головних вимог фонду є підвищення цін на газ для українського населення.

У грудні 2011 року президент Віктор Янукович заявив про неприпустимість підвищення цін на газ для українських громадян.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!