Присяжнюк обіцяє експорт зерна без обмежень

Середа, 15 лютого 2012, 17:40

Україна обіцяє зберегти вільний режим експорту зерна, незважаючи на очікувані рекордні втрати озимих зернових культур, що загрожує країні істотним зниженням врожаю пшениці.

 

Про це заявив міністр аграрної політики України Микола Присяжнюк, передає Reuters.

"Обмежень не буде. Ми провели робочу зустріч із зернотрейдерами і звірили баланси", - сказав Присяжнюк.

За оцінками агрометеорології, тривала засуха під час сівби озимих в липні-листопаді суттєво послабила рослини, а морози, що прийшли в січні-лютому можуть привести до загибелі 30-40% посівів, велика частина з яких - озима пшениця.

Реклама:

Українські трейдери на минулому тижні повідомили, що уряд, заклопотаний зниженням збору пшениці, може піти на обмеження експорту зерна з країни, незважаючи на великий урожай 2011 року і значні запаси.

Учасники ринку побоювалися, що уряд може обмежити обсяг торгівлі пшеницею 1,2 мільйона тонн в лютому-березні.

Україна, споживає близько 12 мільйонів тонн пшениці в сезон, зібрала 22,3 мільйона тонн цього зерна в 2011 році і, за даними митниці, експортувала лише близько 3 мільйонів тонн за перші сім місяців поточного сезону.

Торговці кажуть, що українська пшениця з труднощами конкурує з більш дешевою російською.

За оцінками аналітиків, низький попит і складні погодні умови в портах не дозволять країні експортувати більше одного мільйона тонн зерна в лютому в порівнянні з 1,2 мільйона тонн в січні і 2,2 мільйона в грудні.

"У нас експорт майже весь лютий стояв - які можуть бути обмеження? Ніяких обмежень ми не передбачаємо", - сказав Присяжнюк.

Україна раніше неодноразово вдавалася до обмежень експорту зерна, прагнучи запобігти зростанню цін на хліб.

У сезоні 2010/11 років діяли експортні квоти, а в перші місяці цього сезону уряд ввів експортні мита, що потім були скасовані.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!