Іран запустив каскад нових уранових центрифуг

Середа, 15 лютого 2012, 17:29

Іран 15 лютого ввів в експлуатацію каскад центрифуг четвертого покоління власної розробки на підприємстві зі збагачення урану в Натанзе.

Про це повідомляє агентство Франс Прес з посиланням на главу Організації з атомної енергії Ірану Ферейдуна Аббасі-Давані, передають "Риа-новости".

"Сьогодні ми присутні при введенні в дію першого каскаду цих центрифуг (для збагачення урану), які є в три рази більш потужними, ніж центрифуги попереднього покоління. Це тверда відповідь на саботаж Заходу", - наводить агентство слова Аббасі-Давані.

Вперше про початок установки на іранських атомних підприємствах каскадів центрифуг з поліпшеними характеристиками в середині липня 2011 заявив офіційний представник МЗС Ірану Рамін Мехманпараст.

Реклама:

Як заявляв тоді представник дипломатичного відомства Ісламської республіки, "з установкою нових центрифуг, більш швидких і більш ефективних", Тегеран продовжить "діяльність у використанні мирного атома".

При цьому Мехманпараст підкреслював, що влада Ірану заздалегідь повідомила про установку нових каскадів представників Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), фахівці якого "здійснювали контроль за даними діями".

В кінці серпня минулого року Аббасі-Давані заявив, що влада Ірану має намір перенести з збагачувального заводу в Натанзе всі потужності з виробництва збагаченого урану до 20% на споруджуване збагачувальне підприємство "Форду".

Аббасі-Давані пояснив подібне рішення недостатньою безпекою заводу в Натанзе.

На відміну від цього підприємства збагачувальний завод "Форду" побудований під землею, що, за словами головного атомника Ірану, "ускладнить його знищення для США та їх спільників".

Нагадаємо, "шістка" міжнародних посередників, до складу якої входять Росія, Китай, США, Франція, Великобританія і Німеччина, з 2003 року спільно з МАГАТЕ домагається від Ірану припинення робіт зі збагачення урану, які можуть становити загрозу режиму ядерного нерозповсюдження.

Переговори були перервані в 2009 році, коли рада керуючих МАГАТЕ засудила Іран за будівництво другого заводу зі збагачення урану і закликала Тегеран підтвердити, що "не приймалися рішення про будівництво інших ядерних об'єктів, які не заявлені агентством".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!