"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депутати придумали, як розділити землі

Середа, 15 лютого 2012, 10:14

Депутати відновили спроби розмежувати державні та комунальні землі.

Поданий ними законопроект №10043 дозволяє провести розмежування без витрат бюджетних коштів: землями комунальної власності стануть всі ділянки в межах населених пунктів, більшість інших - в держвласності, пише "Комерсант-Україна".

Видання нагадує, що подібний законопроект №9495, необхідність прийняття якого прописана у Земельному кодексі, наприкінці грудня 2011 року так і не потрапив в сесійний порядок через брак всього шести голосів.

Замість діючого механізму розмежування земель за проектним принципом - шляхом інвентаризації ділянок комунальної, державної та приватної власності - депутати запропонували процес автоматичного визначення статусу земель за чіткими критеріями в момент набуття чинності законом.

Реклама:

Діюча процедура, прийнята Радою ще в 2004 році, виявилася складною і витратною (за оцінкою Асоціації міст України, 30-40 тис. гривень за один проект), і вимагає багаторівневого узгодження.

Тому розмежовані лише 0,6% земель.

"Ринок земель комунальної власності так і не був створений, а місцеві ради можуть розпоряджатися як своїми землями, так і державними - продавати, здавати в оренду", - говорить співавтор законопроекту – депутат від Партії регіонів Валерій Бевзенко.

За словами начальника управління координації нормопроектувальної діяльності Держагентства земельних ресурсів Євгена Бердникова, зараз 90% коштів від продажу госземель на аукціонах йдуть в місцеві бюджети. Розмежування земель розмежує і ці доходи.

Законопроектом чітко передбачено, що землями комунальної власності є ділянки в межах сіл, селищ, міст, крім земель, якими користуються органи держвлади і де розміщена держвласність.

Право розпорядження комунальними землями будуть мати тільки органи місцевого самоврядування. Всі інші землі (крім приватних) стануть державними.

За словами аналітика Асоціації міст Ярослава Рабошука, органи місцевого самоврядування отримають можливість включити в комунальну власність землі за межами населених пунктів для обслуговування територіальної громади - пасовища, кладовища, місця утилізації відходів.

"У попередніх законопроектах цього не було, і така можливість для нас позитивна", - говорить він.

Запропоновано автоматичний перехід права власності на землі держави, включені в межі населених пунктів, а також зміна повноважень органів виконавчої влади при здійсненні права власності на землю.

Замість трьох держорганів - районних, обласних адміністрацій і Кабміну - ці функції будуть надані або районним адміністраціям - в селах, селищах, містах районного значення, або обласним держадміністраціям - в усіх інших випадках.

В Держземагентстві вважають, що у законопроекту з'явився шанс на прийняття, оскільки його норми влаштовують органи місцевого самоврядування.

"Законопроект ще, звичайно, вимагає доопрацювання, але найголовніше, що не потрібно буде витрачати величезні гроші на проекти з розмежування", - зазначив Рабошук.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!