"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

НКЦБФР обмежить доступ іноземців на український ринок

Середа, 15 лютого 2012, 09:39

Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) затвердила зміни до Програми розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки, яку тепер вирішено реалізувати в період з 2012 по 2014 рік.

Крім того, регулятор врахував пропозицію Нацбанку відмовитися від стимулювання залучення капіталу нерезидентів - "збільшення його капіталізації та ліквідності" тепер необхідно забезпечувати силами внутрішніх інвесторів, пише "Комерсант-Україна".

Більше того, за ініціативою НБУ з програми виключено згадування про "складності доступу українських інвесторів до інструментів іноземних емітентів", що мають активи в Україні.

"На даному етапі розвитку фондового ринку такі заходи є передчасними, оскільки слід створювати умови для акумулювання внутрішнього інвестиційного ресурсу саме всередині країни", - аргументував НБУ.

Реклама:

Це означає, що НКЦБФР так і не впровадить проект із подвійного лістингу, який обіцяли реалізувати ще наприкінці 2011 року.

На вимогу Мінфіну з програми вилучено пункт про розробку навчальних програм з фондового ринку для середніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів.

Для поліпшення ситуації із захистом прав інвесторів обіцяно до кінця 2012 року ввести вимогу про наявність у всіх акціонерних товариствах (АТ) посади корпоративного секретаря, відповідального за зв'язки з інвесторами.

Біржі, депозитарії та клірингові установи очікує щорічний аудит за міжнародними стандартами. За ініціативою Мінфіну в документі більше немає згадки про звільнення від оподаткування діяльності адміністраторів пенсійних фондів, комісійних доходів фондових бірж і депозитаріїв за прикладом оподаткування банків.

НКЦБФР відстояла заміну слова "звільнення" на "удосконалення".

Попри невдоволення Мінфіну, до програми так і не вписали заборону на отримання статусу первинних дилерів на ринку ОВДП торговцями цінними паперами.

Утім, зазначає видання, деякі послаблення все ж будуть: наприклад, уніфікація оподаткування державних і муніципальних облігацій.

"Приймаючи цю поправку, ми керувалися тим, що НБУ має намір знизити ставку оподаткування за операціями із державними облігаціями з 15% до 5%", - зазначив директор департаменту аналізу, стратегії і розвитку законодавства НКЦБФР Максим Лібанов.

Недержавні пенсійні фонди (НПФ) отримають бонуси: їх вкладення в облігації будуть повертатися в першу чергу при дефолті емітента, вони також зможуть інвестувати в ОВДП з прибутковістю, прив'язаною до рівня інфляції.

Експерти вважають, що орієнтація фондового ринку тільки на внутрішніх інвесторів сумнівна. "Така позиція виправдана за умови розвитку фондів прямого інвестування, які передбачають довгострокове інвестування на фондовому ринку України", - вважає директор з регулювання ринків асоціації "Фондове партнерство" Сергій Москвін.

Президент асоціації "Українські фондові торговці" Марія Єремеєва зазначає, що відсутність нерезидентів розкрила проблему низького попиту на українські акції.

"Іноземці потрібні на ринку, хоча опора повинна бути на внутрішнього інвестора", - упевнена вона.

Для розвитку внутрішнього інвестора необхідні інструменти, в які можна вкладати, говорить генеральний директор ІК "Трійка Діалог Україна" Артемій Єршов.

"А їх все менше і менше. Ніхто з бізнесменів, та й держава не поспішає робити IPO або проводити приватизацію через фондові майданчики в Україну. Так у що ж вкладатися інвестору?" - здивований він.

"Можливо, хтось думає, що ОВДП і інвестиційні монети - достатній набір інструментів, але він не здатний задовольнити апетити внутрішніх інвесторів і в середньостроковій перспективі буде сприяти відтоку капіталу", - наголосив Єршов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: