"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Завтра президент Ірану оголосить про досягнення в ядерній сфері

Вівторок, 14 лютого 2012, 19:45

Іранські ядерники в середу, 15 лютого, завантажать ядерне паливо власного виготовлення - ТВЕЛи в науково-дослідницький реактор в Тегерані.

Про це заявив заступник секретаря Вищої ради національної безпеки Ірану Алі Багері, передають "Риа новости"

"Для забезпечення паливом науково-дослідного тегеранського реактора, оскільки західні країни не готові були нам допомогти, ми почали збагачувати уран до 20% для того, щоб згодом з них зробити ТВЕЛи. І вперше створені силами іранських учених ТВЕЛи завтра в присутності президента будуть завантажені в науково-дослідний тегеранський реактор", - сказав Багері.

За інформацією іранських ЗМІ, президент Махмуд Ахмадінежад оголосить на цій церемонії про досягнення Ірану в ядерній області.

Реклама:

Глава МЗС Ірану Алі Акбар Салехі в січні говорив, що іранські фахівці мають намір вже через кілька місяців використовувати для роботи Тегеранського дослідницького реактора тепловиділяючі елементи власного виробництва.

Раніше інші країни відмовилися постачати паливо Тегерану.

У травні 2010 року в Тегерані було досягнуто згоди між Туреччиною, Іраном і Бразилією, яка передбачала обмін на турецькій території іранського низькозбагаченого урану на високозбагачений уран, вироблений в інших країнах.

Ця угода так і не було здійснена у зв'язку з тим, що Рада безпеки ООН прийняла у червні 2010 року черговий, четвертий, пакет санкцій проти Ісламської республіки.

США і ряд інших країн Заходу звинувачують Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома.

Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб в електроенергії.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!