В "Укрспецекспорті" кажуть: уже два роки не продають Грузії зброю

Вівторок, 14 лютого 2012, 14:03

У держкомпанії "Укрспецекспорт" спростовують заяви грузинських офіційних осіб про нібито активному поточному двосторонньому військово-технічному співробітництві між Україною та Грузією.

 

"Співпраця в сфері поставок товарів і послуг військового та спеціального призначення не здійснюється між Україною та Грузією протягом близько двох років", - цитує агентство "Інтерфакс-Україна" заяву управління інформаційної політики "Укрспецекспорту".

"Військово-технічне співробітництво з іншими країнами здійснюється у жорсткійу відповідності до міжнародних зобов'язань України і під контролем Держслужби експортного контролю", - підкреслюють в держкомпанії.

Разом із тим, як повідомили в Держслужбі експортного контролю України, звернення від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності щодо експорту товарів військового призначення до Грузії не надходили до Держслужби протягом близько двох останніх років.

Реклама:

"Держслужба здійснює всебічний держконтроль експорту товарів військового призначення відповідно до законодавства та міжнародних зобов'язань Україна, зумовленими її членством в ООН, ОБСЄ і міжнародних режимах експортного контролю", - підкреслили в Держслужбі.

Днями в інтерв'ю українському тижневику "Дзеркало тижня. України" віце-прем'єр, міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії Георгій Барамідзе, відповідаючи на питання видання, заявив, що Україна продовжує поставки зброї до Грузії і виконує свої зобов'язання з обслуговування поставленої раніше техніки.

Відповідаючи на питання, чи вважає Київ, слідом за Москвою, що постачання будь-яких видів озброєнь до Грузії загострюють ситуацію в Південнокавказькому регіоні і сприяють "мілітаризації Грузії", Барамідзе заявив: "Позицію Москви не поділяє практично все світове співтовариство. І, слава богу, що Україна на стороні решти світу".

За його словами, співпраця між Україною і Грузією в ВТС триває.

"Я не можу вдаватися в деталі, але ніяких проблем у нас не існує", - заявив грузинський віце-прем'єр.

Згідно з даними, озвученими держкомпанією "Укрспецекспорт" в 2008 році на тлі російсько-південноосетинського військового конфлікту і звинувачень РФ у незаконних поставках Україною зброї до Грузії, в загальному обсязі експорту озброєнь Україні, частка поставок до Грузії оцінювалася на рівні 6%.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: