"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Податкова оголосила "війну" нелегальній горілці

Понеділок, 13 лютого 2012, 11:27

З 16 січня Державна податкова служба проводить великомасштабну програму із боротьби з виробництвом та незаконною торгівлею алкогольними виробами.

Про це заявив голова ДПСУ Олександр Клименко в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна".

Клименко висловив упевненість, що скорочення легального виробництва спиртогорілчаної продукції на 12% при збереженні попиту на неї зовсім не свідчить про відхід галузі на 40% у тінь.

"Акциз у 2011 році в Україні ми зібрали 21,7 млрд гривень, що на 2,1 мільярда більше, ніж за 2010 рік. Тепер дивимося структуру платежів за акцизом. У цій структурі лікеро-горілчані товари - 20%, пиво - 9, вино - 2,2 і 68% - це тютюнова продукція. Яка проблема є? Падіння виробництва, якщо ми візьмемо офіційну статистику, почалося з 2008 року. Тому я не схильний вважати, що це все різко йде в тінь", - сказав він.

Реклама:

"По-перше, цифру у 40% тіньового ринку треба обґрунтувати. Я б з вами погодився, якщо б ми зменшили платежі. Але ми їх збільшили. І питання лише в тому - на скільки? Хтось очікував 40% збільшення, а вийшло на 10%. От і вся різниця. Ми не говоримо, що платежі впали. Вони зросли", - додав він.

При цьому Клименко пояснив падіння виробництва високою мінімальною і відпускною ціною.

"У нас ціна спирту сьогодні - 155 грн проти 70 грн у минулому році. А якщо ми візьмемо ще біржові ціни спирту, то побачимо, що наш бізнес перебуває не в зовсім рівних умовах", - сказав він.

При цьому голова податкової підкреслив, що "детінізація ринку - наше завдання".

Зокрема, за 2011 рік виявлено 258 виробників нелегальної горілчаної продукції. А в рамках виявлення контрафакту у розробці сьогодні знаходиться 138 фактів постачань контрафактної продукції.

"Боремося з нелегальною торгівлею шляхом виявлення каналів надходження контрафактної продукції та їхніх організаторів. Це - оперативна робота, і оперативним шляхом дуже жорстко відпрацьовуємо. Працюємо в рамках тих повноважень, які у нас є... плюс ми сьогодні посилили взаємодію з митницею у боротьбі з контрабандою", - повідомив Клименко.

Окрім того, повідомив він, нині проходить великомасштабна акція з виявлення фальсифікату і її результати будуть відомі на початку березня.

"З 16 січня у нас працює досить значна програма по боротьбі з виробництвом та незаконною торгівлею алкогольними виробами. Але сьогодні говорити про неї я не можу. Це неправильно з точки зору оперативної роботи... Але за місяць я дам результати відпрацювання алкоголю", - поінформував голова ДПСУ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: