Страховики не зуміли заробити на Євро-2012

Понеділок, 13 лютого 2012, 10:27

Українські страховики зуміли заробити трохи більше 11 млн гривень з анонсованого напередодні Євро-2012 мільярда.

Це становить близько 1% очікуваних страхових премій, пише газета "Дело".

"Ринок страхування думав, що він потенційно зможе освоїти велику кількість грошей, які гіпотетично могли б бути закладені в бюджети будівництва великих об'єктів (аеропортів і стадіонів). Але держава не заклала в кошторис будівництва гроші на страхування, і ринок зіткнувся з тим, що освоювати практично нічого. Об'єктів, які готувалися під Євро-2012 і страхувалися, - одиниці", - стверджує генеральний директор Української федерації страхування Галина Третьякова.

Серед найбільш привабливих об'єктів були стадіони та аеропорти міст, що приймають чемпіонат.

Реклама:

"У рамках державного бюджету страхувався лише Львів. Об'єкти в інших містах, в тому числі і НСК "Олімпійський", не страхувалися", - пояснює заступник голови Національного агентства з підготовки Євро-2012 Валерій Жолдак.

За підрахунками агентства, це близько третини всіх об'єктів, які фінансує держава при підготовці до континентальної першості.

При цьому він зазначив, що за українським законодавством страхувати будівельно-монтажні ризики не обов'язково.

"Конкретні вимоги зі страхування будь-яких об'єктів Євро-2012 в Договорі про проведення фінального турніру чемпіонату Європи УЄФА 2010/2012 з футболу відсутні. УЄФА зобов'язує приймаючу футбольну асоціацію здійснити повне страхування ризиків та об'єктів виключно відповідно до чинного українського законодавством", - пояснив Жолдак.

Всього із профінансованих державою об'єктів застраховані лише два: Львівський аеропорт і стадіон "Арена-Львів".

Відповідальність за будівництво аеровокзалу розділили "Українська страхова група", яка посідає шосту сходинку за обсягом зібраних чистих премій серед вітчизняних страховиків (за 9 місяців 2011 року), і "HDI страхування", яка посідає 50 сходинку за тим же показником.

Страхування будівельно-монтажних робіт на стадіоні "Арена-Львів" повністю взяла на себе "HDI страхування".

Крім великих об'єктів, страховики активно співпрацювали з недержавним сектором, проте його вплив на ринок практично неможливо підрахувати.

"Деякі об'єкти потенційно можуть мати зв'язок з Євро-2012 (наприклад, готелі). Але точно сказати ми не можемо, тому що при узгодженні умов клієнт не заявляв про зв'язок об'єкта з чемпіонатом", - пояснює директор Департаменту андеррайтингу і продукт-менеджменту СК "АХА Страхування" Наталя Чернова.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: